Първите напълно черни слънчеви панели вече са в производство

Екип от учени и инженери от редица европейски предприятия обяви готовността си да произвежда промишлено напълно черни силиконови слънчеви панели с коефициент на отражение, по-малък от 1%.

През 2011 г. учените от университета „Аалто“ в Хелзинки представиха фундаментално ново решение в технологията с наноструктурирани панели с рекордна производителност от 22%. Благодарение на сътрудничеството на няколко компании от страните от ЕС, първите прототипни модули с такива фотоклетки вече са в производство. Не случайно 2018 бе наречена „Годината на черния силиций“, тъй като именно тази технология е приоритетна в производството на фотоволтаици.

Учените от университета „Аалто“ са променили наноструктурите, придавайки им форма на игли, и по този начин са получили повърхност с почти идеални оптични характеристики. Панелите, създадени от финландските изследователи не изискват антирефлексно покритие, но е имало опасения, че те ще бъдат твърде крехки за масово производство, тъй като могат да се счупят по време на ламинирането или при преминаването по роботизираната производствена линия.

Опасенията се оказали напразни: клетките и модулите са останали перфектно черни в края на производствения цикъл и не са имали никакви признаци на повреда. Максималната ефективност на модула е 22%, а в процеса на тестване са открити и неочаквани предимства на технологията – по-висока стабилност и устойчивост на замърсяване от околната среда в сравнение с конвенционалните слънчеви панели.

Партньорите по проекта са предоставили данните на специалистите в Мичиганския Технически университет. Предварителните изчисления показват, че предложеното решение не е евтина технология, но по-високата ефективност на крайния продукт ще балансира общата цена.


 

Вижте също...