pixel

Пазарни сили довели до скъпите горива

Пазарни сили довели до скъпите горива

Част от увеличението на цените на горивата в последния месец може да се обясни с цената на долара и с цената на петрола. Друга част от увеличението е чисто търговски ефект, предизвикан според рафинерията (“Лукойл” – бел.ред.) от по-голяма консумация. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти след заседанието на кабинета.

По думите му това не е хубаво, но донякъде е резултат и на пазарните сили, защото рафинериите, от които могат да се внасят конкурентни горива също вдигат цените. За нас остават същите цели като министерство, което е призвано да е в защита на конкуренцията, когато има по-изгоден износ на горива, той да бъде максимално възможен, лесен и законен, добави министърът, цитиран от БТА.

Междувременно депутатът от “Синята коалиция” Михайл Михайлов обвини правителството, че в комбина с “Лукойл” изправа джоба на българския гражданин. Той определи като безпрецедентно вдигането на цената на горивата по българските бензиностанции в последните 2 седмици. Според представените данни докато на световните пазари цената на суровината пада, България бие всякакви рекорди с цена от 2,60 лв. за литър бензин.

Михайлов припомни, че от декември миналата година тече проверка на КЗК за наличието на картелно споразумение: Казват, че ще са нужни още 5 месеца за това. Безумно е такова твърдение и дори министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че за 2 месеца може да стане ясно дали има сключено такова споразумение.

Правителството си пълни бюджета, а „Лукойл” реализира печалбата си от това, че в момента всички хора са в отпуски и харчат средства за горива, разкритикува моментната ситуация на пазара на горива депутатът. Той допълни: Да не би доларът да е станал 1,50 или пък цената на петрола да е 122 долара за барел? Няма никакви видими причини за повишаване на цената на дребно.

Ако утре заредите бензин, ще го направите на най-високата цена, която е имало някога в историята на България, продължи Михайлов. От думите му стана ясно,че “Синята коалиция” се присъединява към гражданския протест, насрочен за петък, срещу зареждането на горива от гражданите през деня.

econ.bg

Може да харесате още...