pixel

Пазарът на домашни системи за съхранение на енергия ще достигне 900 MW през 2018 г.

Пазарът на домашни системи за съхранение на енергия ще достигне 900 MW през 2018 г.

Нов анализ на IHS прогнозира, че пазарът на системи за съхранение на енергия за домашно ползване, свързани към електрическата мрежа, ще се увеличи от 90 MW до 900 MW през следващите четири години. Потресаващото десетократно пазарно увеличение ще се дължи предимно на повишаването на привлекателността на фотоволтаиката за собствено потребление. Субсидиите също ще играят важна роля, смятат в IHS.

В най-новия си доклад IHS отбелязва, че пазарът на домашни фотоволтаични системи е бил „разочароващ“ в последните години, особено в някои ключови пазари за съхранение в страни като Италия, Германия и Великобритания. Това до голяма степен се дължи на слабото представяне на този сегмент. Високите разходи за батериите и за необходимата електроника са ключови фактори, ограничаващи сегмента.

Въпреки това, според IHS, през 2015 г. пазарът на на батерии ще започне да набира скорост, което ще се дължи на „огромен напредък в преодоляването на много бариери“. IHS прогнозира, че при литиево-йонните батерии цените ще паднат с 15% през 2015 г., след като са спаднали с 20% през 2014 г. Намаляването на разходите и подобряването на условията за субсидии за съхранение ще доведат до ръст от 90% на пазара при домашните акумулатори през 2015 г., прогнозира IHS.

Основният двигател за развитието ще е увеличаващата се привлекателност на самостоятелната консумация на PV електричество, своего рода енергийна самодостатъчност. Съхраняването на електроенергия на място за по-нататъшна употреба, вместо вкарването й в мрежата, ще е моделът, при който „фотоволтаика + система за съхранение“ ще има най-много смисъл за собствениците на жилища.

Може да харесате още...