pixel

Пазарът на малки вятърни турбини ще достигне $3 млрд. до 2020 г.

Пазарът на малки вятърни турбини ще достигне млрд. до 2020 г.

Пазарът на малки системи за вятърна енергия ще се увеличи почти пет пъти, за да достигне 3 млрд. долара до края на десетилетието, предричат анализатори.

Схемите за стимулиране и нарастващата осведоменост на потребителите се очаква да тласнат напред световния пазар. Той възлиза на 609 млн. долара за 2012 г. Според изследване на GlobalData, пазарът е готова да си осигури среден годишен ръст от 22 на сто през годините през годините до 2020 г.
Последният доклад на компанията прогнозира още, че кумулативната инсталирана мощност на малки вятърни турбини ще се увеличи от малко над 728MW през 2012 г. до повече от 4644 MW до 2020 г. Това значи среден годишен ръст от над 26 на сто.

Китай, САЩ и Великобритания са допринесли за повече от 80 на сто от иснталирания по света капацитет от малки ветроенергийни системи през 2012 г. На тях се полагат съответно 266MW, 216MW и 118MW. GlobalData очаква Китай да продължи да доминира на пазара през остатъка от десетилетието. В същото време Великобритания ще се радва на значителен растеж. Страната е класирана като най-бързо развиващият се пазар за малки системи за вятърна енергия през 2012 г.

Ускоряването и опростяването на административните процедури е от ключово значение за постигането на растеж в този сегмент, сочат анализаторите. Лошите разрешителни практики ии ненужните рестриктивни регулации в момента са основните пазарни бариери, които възпират интереса на клиентите – и инвестициите им.

greentech.bg

Може да харесате още...