pixel

Печатат соларни панели върху хартия

Печатат соларни панели върху хартия

 Изследователи от Масачузетския технологичен институт демонстрира как соларните панели могат да се отпечатат върху хартия и други евтини материали, като разкриха много нови възможности, включително щори и тапети със соларни панели, пише  GreenTech.bg.

Още миналата година се появиха информации, че институтът е разработил първия соларен панел в света отпечатан върху хартия. Хартиените фотоволтаични панели са направени чрез процес на химическо изпаряване и утаяване в кислородна среда, при температура по-ниска от 120 градуса по Целзий.

Може да се използва обикновена, негланцирана хартия, плат, или пластмаса. Изследователите са отпечатвали соларни клетки върху термопластичен полимер, след което са го сгъвали 1000 пъти и той все още работи, пише CNET.Използват се множество слоеве и покритие от хартия, за да се отпечатат клетките във вакуумна камера, но от института казват, че процедурата е почти толкова евтина като печатът с мастило.

Когато върху хартията се отпечатат соларни панели, тя може да произведе не повече от 50 вата енергия. Това е достатъчно за захранване на малки устройства за вътрешно осветление. Панелът продължава да работи, дори и ако върху него е отпечатан текст.

„Демонстрирахме доста всеобхватно надеждността на тази технология”, заяви професорът от MIT Владимир Булович. „Смятаме, че можем да произвеждаме добри соларни панели, които да достигнат рекордни нива на производителност на ватове на килограм. За соларни клетки с подобни възможности ще се отворят много приложения”, допълни той.

Ще минат години докато тази технология се комерсиализира, тъй като ефективността й е само 1%. Изследователите обаче се надяват да я повишат драматично чрез експерименти с различни материали. Те направиха демонстрации с обикновена копирна хартия, памучна хартия, хартия за чертане и дори вестникарска, която е била вече напечатана.

Съмнително е дали вестниците ще съществуват, когато тази технология стане масова. Но ако е така, значи ще можете да превърнете вчерашните новини в източник на възобновяема енергия.

Може да харесате още...