pixel

Печки на твърдо гориво замърсили въздуха в София

Най-големият проблем за качеството на въздуха в София през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Замърсяването е в двата квартала близо до периферните райони на София, които най-често се отопляват с твърдо гориво”, обясни Фандъкова по bTV във връзка с вчерашните данни, според които в „Павлово”, „Надежда” и „Красно село” запрашаването е било до 9 пъти над нормата.

В подкрепа на твърдението си тя изтъкна, че най-високите нива на прахови частици са замерени в дните след Нова година, когато не е имало сериозен трафик в София.

„Проблемът е пряко свързан с бедността. Хората се отопляват на дърва и въглища там, където нямат как да се отопляват с нещо друго. Караме страшно стари коли, страшно много дизелови коли”, коментира и експертът по околна среда Боян Рашев.

Според него може при епизоди на голямо замърсяване градският транспорт да е безплатен, а синя и зелена зона да поскъпват 2-3 пъти.

„Правят се нови булеварди в София, но много малко велоалеи. С увеличение на платната, с разширяване на пътищата се увеличават и автомобилите. Самият градски транспорт не се стимулира по никакъв начин, по който би трябвало”, отбеляза и журналистът Димитър Кенаров.

Фандъкова отговори, че е обмислян вариант за поставяне на филтри на комините, но той не е бил достатъчно ефективен. Училищата и детските градини, които са на нафта или въглища постепенно минават на газ, където е възможно, или получават ВЕИ инсталации.

dir.bg

Може да харесате още...