pixel

Пенсионерът със соларите стяга генератор

Пенсионерът със соларите стяга генератор

Малко след началото на 2014 г. 75-годишният Васил Владиков от Пловдив, който си прави ток със соларни панели, ще пусне генератор за електричество. Той ще му съхранява и отпуска ток за работата на цял климатик.

“Труд” разказа за Владиков, който е инсталирал 40 панела на балкона на апартамента си. Пенсионерът нарича новото устройство “перпетуум мобиле”, а като завърши уникалната машина, смята да я патентова в Германия.

“Нещата вървят по-бавно, отколкото бях предвидил, но съм упорит човек и ще пусна генератора още тази зима. В момента свързвам мотора от корпуса с ремък. Правя проби за загубата на енергия, добре се получава”, радва се Владиков.

По негови изчисления мощността на генератора ще е 2000 вата, а сега ползва енергия с 1000 вата по-малко. “Животът ми е подчинен на работното време на слънцето. С фотоволтаиците затоплям бойлер, телевизор, котлон, а за час-два и печка.”

Пусне ли обаче генератора, включва климатик, защото е най-икономично.

Пенсионерът живее в панелен апартамент от 35 квадрата в жк “Тракия”, отказал се е доброволно от тока през 2010 г. след дълги спорове за плащане. “Никога, край. Завинаги приключих с монополистите”, казва Владиков. Пенсионерът дори не ползва асансьора в блока. “Живея сам. Монополистите ме ограбват и тормозят, не искам да имам вземане-даване с тях”. Вложил е 9000 лева за закупуване на слънчевите панели. Знае, че инвестициите няма да се възвърнат напълно, но няма да промени решението си.

Може да харесате още...