pixel

Песимизъм и надежди след старта на най-голямата в света електроцентрала с концентрирана слънчева светлина

Най-голямата електроцентрала, работеща с конценнтрирана слънчева енергия, започна работа миналата седмица – Ivanpah в Калифорния. Електроцентралата използва огледала, за да фокусира слънчевата светлина върху кули за производство на пара. Парата след това да задвижва турбини, които генерират електричество.

Стартът на тази електроцентрала бе приветстван с фандари, защото нейният размер и и очевидна сложност са впечатляващи – както впрочем и цената на проекта. Капацитет от 392MW се осигурява от цели 300 000 огледала, а цената на това начинание е 2 млрд. долара, от които 1,6 млрд. бяха осигурени от американски правителствени заеми.

Но въпреки, че проектът е толкова впечатляващ, че все още е твърде рано да се каже дали след десетилетия той ще се разглежда като постижение в борбата за прекратяване на зависимостта от изкопаемите горива – или като зле замислено прахосване на държавни средства.

Със сигурност от една гледна точка нещата не изглеждат добре, според анализ на Масачузетския технологичен институт. При изчисляване на размера на мощността, която централата може да произведе през целия си жизнен цикъл, цената на киловатчас вериятно ще излезе много по-висока от тази за енергията от изкопаеми горива. Тя ще бъде, вероятно, доста по-висока от цената на тока от фотоволтаични централи, заради бързия спад на цените им през последните години. Ако цената на соларната енергия от концентрирана светлина не спаднат, соларната термална енергия може да се окаже големият препъни-камък.

Има обаче и лъч надежда. Шансът за успех се крив е това, че този вид възожбновяема енергия е единственият, който може да „работи денонощно“, дори и след като слънцето залезе. Това е възможно, защото това е сравнително евтино да се съхранява топлината, получена през деня, под формата на разтопена сол – тя може да се използва за производството на пара през нощта. Така топлинните слънчеви електроцентрали може да се окажат и един от най-практичните начини за компенсиране на непостоянството на фотоволтаичните и ветроенергийните централи.

greentech.bg

Може да харесате още...