pixel

Пестенето на енергия – хит на „Стройко“

Фирмите, участващи в пролетното издание на изложението „Стройко“ в София, тази година сякаш са се наговорили. Почти всички изтъкват енергийната ефективност на предлаганите стоки като основно качество. А голяма част от изложените продукти може да се купят с изгоден кредит по програмата за енергийна ефективност REECL. Лихвите по заемите са по-ниски, тъй като между 20 и 35% от стойността им се покрива от безвъзмездна помощ, за която не се начислява лихва.

Котел с дистанционно
Автоматизиран отоплителен котел, който се чисти само веднъж на 6 месеца, е хит на изложението. Устройството е снабдено с пневматичен винт, който издърпва пепелта от горивната камера и я събира в малък съд. Зареждането става веднъж месечно, като до котела се инсталира допълнителен бункер, който може да събере до 1 тон горивен материал – пелети или дърва.
Освен че се чисти и зарежда рядко, котелът може да се контролира дистанционно през мобилен телефон. Приложение за GSM-а позволява котелът да се включи от разстояние, на път за дома например, както и да се зададе каква температура да поддържа. Уредът автоматично регулира количеството на подаваното гориво и въздуха в камерата за горене.
Подобна система струва около 3600 евро, но изложителите твърдят, че цената е оправдана, защото разходите за отопление могат да се свият  до 4 пъти. Например за целия зимен сезон за отоплението на 100 кв. м котелът би използвал до 2 тона пелети, които струват 700 лева.
Автоматизираните котли, ползващи дърва и пелети, са популярни в повечето европейски страни като алтернатива на традиционните на въглища и нафта. Например в Германия покупката на такъв уред се субсидира от държавата с 3000 евро, а хората плащат само 600 евро.

Термография
Термографията, която представлява заснемане чрез инфрачервен лъч на топлина, вече се използва активно в климатичните системи. На „Стройко“ може да се види модел климатик със сензор, който сканира 752 различни точки в помещението. По този начин се съставя постоянна картина на стаята. Чрез термография сензорът улавя човешкото присъствие и настройва температурата според това колко хора има в стаята.
Смарт системата предоставя възможност за локално регулиране на въздуха в зависимост от местоположението на хората в помещението и от това дали се движат, или стоят на едно място. Когато стаята е празна, климатикът автоматично преминава в режим „пестене на енергия“. По този начин консумацията намалява с приблизително 10% за 10 минути и с 20% след 50 минути.
На „Стройко“ могат да се видят и други нови тенденции в областта на климатичната индустрия като плазмените филтри. Те неутрализират до 99% от съдържанието на бактерии, вируси, алергени, мухъл и прах във въздуха, като нарушават клетъчната структура на вирусите и бактериите и ги правят безопасни за човека. Освен това климатиците работят с безопасен за озона фреон, а и някои от филтрите не изискват смяна.

Инфрачервено
Инфрачервеното отопление става все по-полулярно на пазара на отоплителни тела заради ниския разход на енергия. То е представено и на „Стройко“.
На изложението могат да се видят разнообразни инфрачервени отоплителни тела – от обикновени отоплителни панели до уреди, маскирани като модернистични картини или лампи, които напоследък често се използват в заведенията на открито. Цените на този тип уреди варират между 250 и 500 лева.
Предлага се и противоизпотяващо се огледало за баня, което същевременно топли помещението. Цената му е от 250 лв.  нагоре в зависимост от големината.

Новости при дограмата

Ново поколение стъкло ще се използва при саниране на сградите, твърдят специалистите. Тук най-важен елемент според тях е стъклопакетът, който заема 80% от площта на прозореца.
За максимална топлоизолация е препоръчително типът стъкло да се съобрази с изложението на прозореца.  В зависимост от нуждите то може да поема слънчевата светлина или да я отдава. Например има прозорци с нискоемисийно стъкло с меко покритие. Те са конструирани така, че да пропускат светлина и инфрачервени лъчи към помещението. Друг вид стъкло осигурява пропускливост на светлината до 66%, отлична термоизолация и предпазване от слънчева топлина.
Изложителите на „Стройко“ са помислили и за собствениците на еднофамилни къщи в райони без канализация. Сред експонатите има няколко малки автоматични пречиствателни станции, които харчат малко енергия. Пречистването се осъществява чрез въздух под налягане благодарение на нагнетателен компресор.  Пречистената вода може да се използва повторно за поливане. „Стройко“ продължава до 1 април в НДК в София.

trud.bg

Може да харесате още...