pixel

Петкова: Рокадата в БЕХ е заради непогасяване на някои задължения

Невъзможността да се погасят задълженията към двете американски централи „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“ са причината за смяната в ръководството на Българския енергиен холдинг. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред БНР. В началото на седмицата след освобождаването на досегашния му изп. директор Жаклен Коен, холдингът бе оглавен от Петьо Иванов, който до момента бе изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

„Основната задача беше тази. Към настоящия момент не е изпълнена тази задача. Надявам се обаче да я финализираме успешно. Господин Иванов е човек от системата. Знаете, той беше досега изпълнителен директор на „Булгаргаз“, преди това е бил финансов директор на НЕК, човек с опит, затова се спряхме на него. Надявам се да се справи“, коментира министър Петкова.

Заемът за Българския енергиен холдинг, с който да се погасят задълженията към американските централи, трябва да бъде осигурен най-късно до 26 февруари. Към момента обаче все още няма обвързващи оферти. Теменужка Петкова припомни, че когато двете топлоцентрали получат парите си, те ще погасят задълженията си към „Мини Марица Изток“.

„Говорим за ресурс от порядъка на 340 милиона, които са жизнено важни за мините. Финансовият проблем прераства и в чисто технологичен проблем, тъй като липсата на ресурс създава невъзможност да се изпълнява инвестиционната програма, което създава много сериозни рискове за мините“, каза министър Петкова.

Може да харесате още...