pixel

Петролопроводите продължават да се разширяват в световен мащаб

petrol

Петролната индустрия масово разширява своята тръбопроводна инфраструктура. Взети заедно, новите проекти могат да обхванат около две трети от света. Разширяването демонстрира неконтролираното разрастване на петролната индустрия и застрашава климатичните цели.

Петролната индустрия разработва 24 166 километра нови тръбопроводи по целия свят. Инфраструктурата се разширява особено в САЩ, Индия, Китай и Русия. Повече от 10 000 километра вече са в процес на изграждане. Това показват данни на американската организация с нестопанска цел Global Energy Monitor (GEM).

Проектите за тръбопроводи са в противоречие с климатичните цели

За да се постигнат климатичните цели от Париж, почти 40% от вече разработените запаси от изкопаеми горива ще трябва да останат в земята и съответните лицензи за добив ще трябва да бъдат отменени. Разширяването на тръбопроводите бележи още една стъпка към повече емисии и отдалечаване от един справедлив към климата свят, съобщава GEM.

Петролната индустрия се възползва от енергийната криза

Запасите от изкопаеми горива, чийто добив вече е разрешен, ще отделят около 936 гигатона CO2. По този начин климатичните цели ще станат напълно непостижими. Заедно с новите проекти за добив на изкопаеми горива, разширяването на инфраструктурата е в пряко противоречие с ограничаването на глобалното повишаване на температурата под 2 градуса.

oil pipelines

Петролната индустрия реализира рекордни печалби миналата година. Енергийната криза се използва за насърчаване на мащабно разширяване на тръбопроводните мрежи. Може да се предвиди, че проектите за изкопаеми горива скоро вече няма да бъдат икономически жизнеспособни поради преминаването към възобновяеми енергийни източници и глобалното изменение на климата.

Големите строят тръбопроводи

САЩ и Индия планират и изграждат най-много нови петролопроводи – около 2800 км. Малко след тях е Китай с около 2500 км. На четвърто място се нарежда Русия, която разработва около 2000 км, за да може да изнася изкопаеми горива за Индия и Китай. Проектите имат за цел да открият нови възможности за търговия и да компенсират загубите, причинени от бойкота на Европа.

GEM показва също, че бойкотът не пречи на редица европейски компании да инвестират в проектите за руски петролопроводи. Сред инвеститорите или акционерите са холандската компания MME, швейцарската търговска компания Vitol, дъщерни дружества на американските компании ExxonMobil и Shell, британските BP и BG Overseas Holdings Ltd и италианската Eni SpA. Петролната индустрия продължава да се развива.

Може да харесате още...