pixel

Петролът поскъпна заради безредиците в Египет

Петролът поскъпна заради безредиците в Египет

Цените на петрола на международните пазари се повишиха на фона на продължаващите безредици в Египет, а също и в резултат на публикуваните данни за ръста на нефтените запаси на САЩ, съобщава АП, цитирана от БГНЕС.

Мартенските фючърси на северноморски суров петрол марка Brent, търгувани на лондонската борса IСE (InterContinental Exchange Futures), поскъпнаха с 0.60 долара – до 102.34 долара за барел. С по-малко – 0.09 долара – повишиха стойността си на нюйоркската борса NYMEХ (New York Merchantile Exchange) мартенските фючърси на американски суров петрол марка Light Sweet, достигайки цена 90.86 долара за барел.

Инвеститорите се опасяват, че заради безредиците в Египет е възможно да бъде затворен Суецкия канал – важно трасе за експорта на “черното злато” от арабския свят, където е най-голямата концентрация на петролни залежи на планетата. Същевременно енергийното министерство на САЩ съобщи, че нефтените запаси на страната (търговски, не стратегически) през миналата седмица са се увеличили с 2.59 млн. барела (0.8%) – до 343.16 млн. барела.

econ.bg

Може да харесате още...