Петслойни тръбни системи Uponor за големи сгради

Uponor

В строителната индустрия специалистите по техническо оборудване на сгради се срещат не само с проекти за еднофамилни къщи или жилищни кооперации, но в много случаи изпълняват и по-сложни системи, проектирани с по-голям диаметър на тръбите. При избора на тръбопроводи много проектанти и инсталатори при размери под 50 мм използват петслойни системи, а над тези размери решение вече им предоставят системи от други материали. Според нашия опит тази идея се дължи преди всичко на опасенията от възможни високи цени или трудности при доставките.

При системите с размер над 63 мм инсталирането на основните тръбопроводи и щранговете е доста сложна задача, преди всичко поради необходимостта от различни фитинги за многото различни връзки.

Тези системи могат да се състоят от стотици различни компоненти, в зависимост от това какви диаметри са необходими за дадената задача, така че ежедневната доставка на необходимите артикули почти винаги е свързана с проблеми.

Тръбопроводите често се инсталират на голяма височина или в тесни пространства, което е допълнително предизвикателство и изисква много допълнително време за монтажните екипи. В наши дни значението на сроковете за работа се е увеличило, така че при избора на тръбна система наличието на материалите е от съществено значение и изпреварва почти всичко останало. По-долу се опитахме да обобщим защо смятаме, че щранговата тръбна система RS на Uponor е най-подходяща за справяне с тези предизвикателства.

Предимства на системната:
– една система за три задачи;
– лесно променимо маршрутизиране;
– само 37 елемента;
– малка потребност от пространство;
– пресоване върху работната маса;
– сигурна при изпитване под налягане;
– ефективно управление на запасите.

Една система за до три задачи.

Петслойният тръбопровод комбинира полезните свойства на пластмасите и металите; няма корозия, няма отлагания по стените на тръбите, разширяването му е благоприятно от гледна точка на захващането, не е необходимо да се фиксира на всеки метър, с него лесно и бързо се работи, трайността му съответства на трайността на сградата. Системата предлага цялостно решение за целите на водопровода, отоплението или охлаждането. За инсталирането и на трите системи е достатъчно да се използва един вид материал, което опростява инсталирането и складирането. При разработването на продукта най-важните критерии бяха безопасността, лекотата и бързината на инсталирането, намаляването на проблемите с наличностите, както и устойчивостта.

Гъвкав дизайн – маршрутизирането може лесно да бъде променено преди изпитване под налягане.

Uponor

При изграждането на многослойната система за щрангове (RS) Uponor следва принципа на модулно изграждане. Тя ви позволява лесно да планирате специални проекти и изискващи уникални решения задачи, означаващи истински ребус. Ако възникне непредвиден проблем на строителната площадка, системата осигурява достатъчна гъвкавост за неговото решаване, тъй като преди пресоване връзката все още може да бъде разглобена, само трябва да се издърпа заключващия щифт, да се издърпат елементите. Така системата бързо ще бъде адаптирана към новите условия. С това инсталаторът може да спести време и преди всичко пари.

Модулно изграждане, само 37 елемента.

Наличието на подходящите материали винаги изисква ежедневно внимание на строителната площадка. Изобщо не е без значение дали за системата трябва да се осигурят стотици различни връзки или значително по-малко такива. Решение за това предлага системата от фитинги с голям размер RS на Uponor, с която вместо стотици фитинги, за оформяне на различни връзки с диаметър от 16 до 110 мм се използват само 37 различни елемента. Малкият брой елементи улеснява задачите по складирането, както монтажната компания, така и търговецът на едро могат да следят възникващите потребности много по-лесно.

Малка потребност от пространство за значително намаляване на размерите.

С използването на тази технология и многостепенното стесняване вече е в миналото. Системата е проектирана така, че преходът от голям диаметър към малък да се осъществява в една стъпка, което опростява и ускорява инсталирането. В тесни пространства, в шахти за техническо оборудване или дори в монтажните шахти на традиционните десет етажни сгради подмяната на тръбопроводи е възможна почти само с тази технология. Подмяната на тръбопровода на един вход на сграда може да се извърши дори в рамките на осем работни часа.

Безопасно и лесно – пресоването може да се извършва и на работна маса.

Пресоването на RS системата може да се извършва на земята или на работна маса. Това намалява до минимум риска от злополуки, причинени от монтиране на голяма височина. Предварително пресованата тръба заедно с връзката може да бъде поставена в крайното си положение и след пресоването, като по този начин се избягва и физически натоварващото използване на инструменти на голяма височина.

Uponor

„Сигурна при изпитване под налягане“ система от връзки.

Системата от връзки с големи размери на Uponor, както и по-малките, е „сигурна при изпитване под налягане“, т.е. ако връзката не е пресована, по време на изпитването под налягане над 0,5 бара протича веднага, предотвратявайки последващи проблеми, поради липса на пресоване.

Бърза и гъвкава логистика.

Предимство на Uponor е, че осигурява ежедневна доставка на стоки от гр. Кечкемет, Унгария, за удовлетворяване на потребностите в Централна и Източна Европа.

Стъпка по стъпка: оформяне на връзките.

Работата с тази система е почти детска игра. Пресоването може да се извърши и на работна маса, няма нужда от пресоване над главата или на труднодостъпни места.

5. Щракнете края на щифта в основното тяло.
Uponor 2. Пресовайте връзката.
Uponor 3. Поставете пресовата втулка в основното тяло.
Uponor 4. Вкарайте заключващия щифт в отвора на основното тяло.
Uponor 5. Щракнете края на щифта в основното тяло.

Многобройни проучвания показват, че щетите, причинени от загуба на време, поради недостиг на материали, както и размерът на допълнителното работно време при традиционните тръбни системи, значително надхвърлят допълнителните разходи, свързани с една съвременна тръбна система. Въпреки това, тези съображения се вземат предвид само от онези компании, които се стремят да преценят всички обстоятелства при избора на правилна тръбопроводна система.

Ако компаниите в последствие биха анализирали всъщност колко струва изграждането на цялата система, като вземат предвид престоя и действителното време за инсталиране, биха били изненадани да установят, че системата на Uponor все пак не е скъпа и може би е най-сигурното решение!

Атила Бениш – инженер специалист по продажбите.

Може да харесате още...