pixel

Пивоварна ще произвежда биогориво

Пивоварна ще произвежда биогориво

Асахи, един от големите японски производители на бира, влиза в бизнеса с биогорива. През 2012 година компанията ще започне серийно производство на биоетанол – гориво за автомобили, съобщиха местни издания.

Асахи ще използва своя опит в производството на алкохол, както и нов вид захарна тръстика, разработена в нейните лаборатории. Докато обикновената тръстика осигурява до 60-80 тона добив на хектар, то новата разработка ще удвои добива – до 100-120 тона на хектар.

Биоетанолът е екологично гориво, при изгарянето на което не се отделя въглероден двуокис в атмосферата. Според разчетите на Асахи, при отглеждане на захарна тръстика на площ от над 2000 хектара, цената на биогоривото, получено от нея, ще бъде два пъти по-ниска от тази на бензина.

В момента себестойността на 1 литър бензин възлиза на около 60 японски йени (около 0,77 долара). При новия метод, производството на 1 литър биоетанол ще струва 30-40 йени, или около 0,38-0,51 долара.

Първите експерименти с новото гориво ще бъдат проведени през март 2012 година. Месец по-късно Асахи ще започне серийно производство на икономичния и екологичен биоетанол.

greentech.bg

Може да харесате още...