Пламтящият уют вкъщи

kamina

Който има камина, е щастлив. Който все още няма такава, мечтае за това. Защото огънят в собствената ви къща обещава уют и топлина.

Класическата камина е изработена от чугун или стоманена ламарина, има горивна камера и прозорец от огнеупорно стъкло. Когато дървото гори в камерата, стаята се затопля. Камините засмукват студения въздух в стаята или отвън, прокарват го през горивната камера и го връщат загрян обратно в помещението през вентилационния отвор. Димните газове, които се образуват по време на процеса на горене, се насочват по тръбата към комина.

Имате ли право да изградите камина?

Не всяка къща е подходяща за камина. Може да има разпоредби от общината, като например спазване на минимално разстояние до съседната къща, ако си правите външна камина. Преди да купите камина се консултирайте със специалист.

Освен това трябва да бъдат изпълнени определени строителни изисквания. Първо, сградата трябва да може да издържи тежестта на камината. В зависимост от модела това може да са няколкостотин килограма. Камината също така трябва да пасва идеално на комина. Тя се нуждае от много място и то трябва да бъде правилно избрано при спазване на безопасни отстояния от мебелите и стените.

Трябва да се спазват и правила за противопожарна защита. Подът около камината трябва да бъде с пожароустойчиво  покритие – 30 сантиметра отстрани и 50 сантиметра отпред. Това означава, че между паркета, ламината или килима и камината трябва да се постави противопожарна плоча от стъкло или желязо. Нуждаете се от подходящите аксесоари, а това са лопата и метла за почистване и щипки и ръжен за преместване на трупите.

kamina

Правилната грижа за камината

За да може камината ви да работи дълго, да не застрашава здравето ви или да замърсява въздуха, трябва да се грижите за нея правилно и редовно. Изсмучете пепелта от горивната камера, отстранете саждите от тръбата и стъклото и викайте коминочистач на всеки две години. Той почиства старателно камината и проверява дали всички уплътнения на вратата, стъклото и тавата за пепел работят правилно, смазва пантите с грес и проверява горивната камера за пукнатини в изолационния материал.

По-устойчиво отопление

Печката на дърва е благословия дори за околната среда. Модерната камина отделя 80 процента по-малко фин прах от предшествениците си през 90-те години, има 80 процента ефективност и работи доста под допустимите граници на емисии за прах и въглероден окис. Когато дървото гори, се отделя само толкова въглероден диоксид, колкото то поглъща по време на растежа си – това означава, че избирайки камина на дърва можете дори да отоплявате по климатично неутрален начин. Но за да сте сигурни, че ще се получи, трябва да използвате дърва за огрев от регионално и устойчиво горско стопанство.

darva

Подаването на въздух трябва оптимално да се регулира – в горивната камера не трябва да попада нито твърде много, нито твърде малко кислород. При модерните камини процесът се контролира от интелигентна технология. Използването на изкуственият интелект е само една от големите тенденции при новите камини.

kamina

Скандинавският дизайн е на мода от години по отношение на стила и естетиката. Ясни линии, по-малко хром, повече стъкло. И повече цвят, а не само черно. Спестяването на пари обаче никога не излиза от мода. Разходите за отопление могат да бъдат намалени с до 40 процента, в зависимост от това каква камина и какви дърва използвате и как са проектирани стаите ви.

Може да харесате още...