pixel

Планиращата добив на газ в Добруджа фирма уверява, че сондажите й са като водните

Фирмата „Русгеоком БГ“, която иска разрешително за добив на природен газ в Добружда, срещу което протестират местните жители, обяви, че не възнамерява да използва опасни за хората, природата и животните технологии и сондажите й са същите като използваните за добив на вода в региона.

Компанията е подложена на натиск от обществеността, която организира няколко протеста срещу добива на газ от находището „Спасово“ в блок „Добрич“. Като посредник за решаването на спора се включи миналата седмица и енергийното министерство. То е органът, който трябва да се произнесе дали да позволи добива на синьо гориво от откритото от „Русгеоком БГ“ находище. В момента се провежда обществен обсъждане на доклада за оценка на въздействието върху околната среда на проекта, но местните искат той да не бъде одобряван и да не се разреши добива на газ. Хората от региона са притеснени, че сондажите ще замърсят почвите и ще предизвикат земетресения.

Компанията обаче уверява, че нейното инвестиционно намерение е за добив на природен газ по конвенционална технология. Не се предвижда прилагане на метода на хидравлично разкъсване (т.нар. „фракинг“), който на всичко отгоре е и забранен с решение на парламента.

„Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва. Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения. Добивът на газ няма да има вредно въздействие върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този начин и всеки може да види дали има поражения върху природата и хората в районите на действащите газови находища, като такива има и в Добруджа“, се посочва в изявление на „Русгеоком БГ“, разпространено до медиите във вторнтик.

Сред ползите от реализацията на проекта са по-ниски цени на газа, разкриване на работни места, а 50 % от таксата по концесионния договор ще отива директно в бюджета на общината, допълва компанията.

Тя уверява българското общество, че действията й са били и ще бъдат изпълнявани в съответствие с българското законодателство, високите професионални стандарти, в интерес на развитието и просперитета на българската енергетика.

„Русгеоком БГ“ допълва, че уважава и разбира притесненията на местното население и е готова да отговаря на всички въпроси на гражданите.

mediapool.bg

Може да харесате още...