pixel

Плащат енергийните помощи в пари

Плащат енергийните помощи в пари

Енергийните помощи за бедни и уязвими семейства вече ще се изплащат в пари, а не директно на дружествата. Такава поправка в наредбата са подготвили от социалното министерство. Тя вече е публикувана за обществено обсъждане. Така семействата ще могат да реагират в аварийни ситуации и това ще гарантира отоплението през зимата.

Кандидатстването за помощи в социалните служби вече ще може да е по настоящ адрес. Досега всички нуждаещи се можеха да ги получават само по постоянен. Сред другите промени е изключването на месечните семейни помощи за деца с увреждания при определяне на границата за достъп. За да не се лишат възрастните хора от помощи заради увеличението на пенсиите, от социалното министерство предлагат коефициентът за дохода да се коригира надолу с процента на нарастване от 30 юни.

Целта на пакета промени е да се компенсира увеличението на доходите на пенсионерите, програмата за целево енергийно подпомагане да стане по-гъвкава и да се ограничи рискът от отпадане на лица и семейства, които са получавали помощ за топло.

24chasa.bg

Може да харесате още...