pixel

Плаващи соларни панели

Плаващи соларни панели

В момента много от соларните системи на пазара имат 2 основни недостатъка: те изискват огромни площи земя, за да бъдат изградени, както и разходите свързани с производство и поддръжка са високи. Нова технология е на път да преодолее тези недостатъци, както и много други. Това са плаващи слънчеви електроцентрали.

Разработена от френско-израелски партньори тази иновативна соларна технология въвежда нов образец в производството на енергия. Слънчевата енергия играе важна роля в световен мащаб за намаляване на парниковите газове, като се счита за чиста енергия и е ефективен източник на електроенергия. Въпреки това има пречки за разширяването на този сектор.

Прототип на тази технология е вече проектиран и се очаква да влезе в действие през септемрви 2011 година. Тестовете ще се провеждат в Карадаш, което се намира в южната част на Франция. Той ще работи в период от девет месеца, като ще се оценяват характеристиките на системата и производителността ѝ в зависимост от сезонните промени и различните нива на водата. Членовете на изследователския екип смятат, че до юни 2012 година ще имат нужната информация, която им е необходима да пуснат технологията на пазара.

„Това е печеливша ситуация“, заявява д-р Касел, „тъй като има много водоеми, които са подходящи за производство на енергия“.

След решаването на въпроса за пространството, екипът също се зае с проблема с разходите. „Това звучи магически да се комбинира слънце и вода за производство на електроенергия, но също трябва да се докаже, че технологията притежава финансова логика в дългосрочен план“, обяснява д-р Карсел. Разработчиците са успели да намалят разходите, свързани с прилагането на технологията по два начина. Първо те намаляват количеството на соларните клетки, благодарение на система за концентрация на слънчевата енергия, която е основана на използването на огледала. На второ място екипът използва творческа охладителна система, която използва водата, върху която соларните панели плуват. Благодарение на този ефективен охлаждащ метод се използват фотоволтаични системи със силициеви соларни клетки, които имат проблеми с прегряването и имат нужда от охлаждане.

Екипът също работи върху въздействието на технологията върху околната среда. Технологията позволява проникването на кислород във водата. Тази функция осигурява достатъчно кислород на подводния свят. Д-р Касел добавя: „Една от целите на етапа на изпълнение е да се следят отблизо възможните ефекти на тази технология върху околната среда“ и „предварителна проверка показва, че технологията не оказва отрицателно въздействие върху качеството на водата, флората и фауната“.

greentech-bg.net

Може да харесате още...