pixel

Плаващата слънчева платформа събира водородно гориво от морската вода

Инженерите в Колумбийския университет създадоха „слънчева горивна инсталация“, която плава в океана, улавя слънчевата енергия и след това използва тази енергия за извличане на водород от морската вода. Водородът е чист източник на енергия, въпреки че методите за извличане често се оказват твърде скъпи или енергийно интензивни, за да бъдат масови. Типичната система за водородна екстракция използва водна електролиза, при която чрез изпращане на електрически ток през водата се отделят H2 и O2, разделени от мембрана, която обикновено е много деликатна. Новата плаваща слънчева платформа не използва мембрана, която я прави достатъчно устойчива, за да се разположи в открития океан.
Липсата на мембрана е важна конструктивна характеристика, която улеснява по-ефективната система за извличане. „Ще можем да демонстрираме безопасно устройство, което може да извърши електролиза без мембрана. Това ни приближава на още една крачка до възможността за електролиза на морската вода“, каза Джак Дейвис, съавтор на научна статия за устройството, публикувано в International Journal of Hydrogen Energy. „Тези слънчеви генератори са по същество изкуствени системи за фотосинтеза, които правят същото, което правят растенията при фотосинтеза, така че нашето устройство е на път да открие много възможности за генериране на чиста, възобновяема енергия“.
Вместо мембрана, устройството използва асиметрична мрежеста структура, в която електродите, покрити с катализатор от едната страна, събират мехурчета от водород или кислород. След като мехурчетата са достатъчно големи, те се изтеглят в отделни камери за съхранение. Въпреки че екипът все още не е тествал своето изобретение в истинска морска вода, те се чувстват уверени в този процес. „Ние сме особено развълнувани от потенциала на технологиите за слънчеви горива поради огромната налична слънчева енергия“, заяви Даниел Еспозито, водещ изследовател по проекта. „Нашето предизвикателство е да открием мащабни и икономични технологии, които да превръщат слънчевата светлина в полезна форма на енергия, която да може да се съхранява и за периодите, когато слънцето не свети.“

Може да харесате още...