pixel

Плевенската рафинерия “Плама” отново ще започне работа

Плевенската рафинерия

Плевенската рафинерия “Плама” отново ще започне работа през декември тази година. В нея основно ще се произвеждат масла, а горивата ще са съпътстващо производство. Това стана ясно по време на среща на финансовия министър Симеон Дянков с един от съсобствениците на фирмата, която купи рафинерията през 2007 година.

Първата мощност, която ще функционира в рафинерията, е атмосферновакумна инсталация, в която са инвестирани около 20 млн. лева. Първоначално в плевенската рафинерия ще се произвеждат терпентин, промишлен газьол и мазут, каза Ангел Стефанов, съсобственик на предприятието.

Очакванията са през първата година на работа да се достигне капацитет на производство от 300 хиляди тона, които до две години ще нараснат до 700 хиляди. Марката на продуктите „Плама” също ще бъде запазена, поясни той.

По думите му целта на фирмата е да бъде възстановена лидерската позиция на рафинерията при производството на леки базови масла в Източна Европа.

В “Плама” през следващите години ще заработят още три инсталации. На територията на рафинерията ще бъде създаден и индустриален парк, в който ще преместят производството си от Азия и Европа около 50 предприятия.В рафинерията ще бъдат разкрити 500-600 работни места, поясни още Ангел Стефанов.

От своя страна министър Дянков адмирира усилията на собствениците да възродят дейността на рафинерията макар и с по-малък капацитет от предишния, и обеща помощ от държавата, за да може да се покрие пазара на Балканите. Според него за това ще спомогне и фактът, че в момента много рафинерии на Балканския полуостров затварят или рязко намаляват производството си.

Може да харесате още...