pixel

Плевнелиев: Енергийната ефективност е приоритет

 

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев заяви в Русе, че темата за енергийната ефективност е тотален приоритет за него. Ако има голям шлем, за мен това изобщо не са руските проекти, добави той.

Според новоизбрания президент има три приоритета в енергетиката и те са свързани с енергийната ефективност, енергийната независимост и съответно енергийната либерализация на България.

„Защото не можем да допускаме, ако ние искаме да имаме нови фабрики, нови инвестиции и перспектива за работни места и доходи в България, ние да зависим само от един доставчик, който да реши както беше 2008 година, просто да ни спре кранчето. От тази гледна точка либерализацията на пазара е изключително важна. Така, както всички европейски държави отдавна са си вързали мрежите, трябва да го направи и България не по-късно от 2013-а година. Темата с енергийната ефективност, за да помогнем на българските предприятия да бъдат конкурентноспособни, ние трябва да им помогнем те да инвестират и да получат държавната подкрепа за енергийна ефективност. Вижте една национална програма за енергийна ефективност какъв изключителен ефект би могла да има по отношение и на частните сгради. Първо, това, което ние видяхме, че сметките на хората падат двойно. Това са милиарди, които ние ще освободим, ще останат в ръцете на българските семейства и те ще могат с тях да харчат за нещо друго. Енергийната ефективност за мен е тотален приоритет”, категоричен бе Плевнелиев.

Новоизбраният президент обясни, че за всяко семейство, което поиска да бъде включено в националната програма за енергийна ефективност, ще има конструктивен одит. Той ще определи какви мерки да се предприемат за съответното жилище.

lev.bg

Може да харесате още...