pixel

Плевнелиев поиска стратегия за енергетиката

Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от случващото се в сектор „Енергетика“ и нарече популистки действията срещу електроразпределителните дружества от последните дни. Пред журналисти държавният глава разкритикува прехвърлянето на отговорността за състоянието на сектора на Прокуратурата.

Според президента, Националната електрическа компания губи от „административно-командното вземане на решения от днес за утре“. „Трябва да бъде установен подходът на прозрачност и откритост на решенията, а проблемите в сектора да не се решават с намесата на трета страна, в този случай, Прокуратурата. Хората, които отговарят за българската енергетика, трябва да носят отговорност – да посочват и да решават проблемите там“, коментира Росен Плевнелиев.

„Още преди две години предупредих, че единственият правилен подход в сектора е решенията да се вземат не „на парче“ и „под масата“, допълни президентът. Той отново призова да бъде изработена Национална стратегия в сектор „Енергетика“, както и за връщане към постигнатия през 2012 г. консенсус за необходимостта Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се превърне в независим и надпартиен регулатор.

„Удобното прехвърляне на отговорността към Прокуратурата не е решение. Имаме нужда от силен регулатор, от национална стратегия, която да обхване всички аспекти на сектор „Енергетика“, заяви още държавният глава.

fakti.bg

Може да харесате още...