pixel

Плочките Pavegen търсят обществено финансиране за две училищни инсталации

Създавайки електричество само от ходене – така може да се обобщи работата на един от най-иновативните методи за добиване на енергия от алтернативни източници. Pavegen – системата за генериране на енергия от стъпките на хората – сега търси обществено финансиране чрез портала Kickstarter с цел набирането на достатъчно пари, за да се финансират два училищни проекта, един в САЩ и един в Обединеното кралство.

За плочките Pavegen се чу за първи път през октомври 2011. С две думи това е система, която преобразува кинетичната енергия от стъпките на хората в електричество. Тя прави това чрез използване на плочки, вградени в земята, например в пътната настилка. Плочките – когато бъдат нстъпвани от преминаващите хора – генерират енергия. Тя се съхранява в литиево-полимерни батерии за използване по-късно. Системата може да се използва за захранване на локални приложения като улично осветление, магазинни знаци, аларми.

Системата се описва като „нисковъглеродно решение, което улавя кинетичната енергия от движението на хората по улиците”. Системата вече има няколко постоянни инсталации, от които най-известна е тази, инсталирана на Олимпийските игри в Лондон през 2012. Плочки, генериращи ток, бяха монтирани и у нас в градината при Народния театър в София.

Приложението на Pavegen в училища има голям смисъл заради активното движение на много хора в ограничено пространство. Такива училищни проекти има вече няколко. Сега два училищни проекта в САЩ и Великобритания ще търсят обществено финансиране чрез портала Kickstarter, за да се сдобият в Pavegen  в своите коридори. Даренията варират от 3 долара до цели 5000 долара. Ако някой дари толкова голяма сума, той навярно ще финансира целия проект в едно от двете училища. Самите школа не са определени – те ще бъдат определени чрез обществено гласуване.

greentech.bg

Може да харесате още...