Пловдив сменя кюмбетата с климатици

Борят мръсния въздух с 14 милиона лева от Европа, Мерките ще важат и за ромските махали „Столипиново”, „Шекера”, „Аджисана” и „Харман махала” , стига къщата да е законна и домакинството да е адресно регистрирано.

С 14 милиона лева европейско финансиране община Пловдив започва да реализира програмата си срещу замърсяването на въздуха в града. Мерките за по-чист въздух включват замяната на кюмбетата с климатици, печки на пелети или включване на домакинствата към централното парно или в газопреносната мрежа. Това ще важи и за ромските махали „Столипиново”, „Шекера”, „Аджисана” и „Харман махала”, като условието е къщите да са законно построени, а обитателите им да имат адресни регистрации в Пловдив.

Подмяната на старите печки на твърдо гориво няма да е задължителна, а ще бъде пожелание, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев. Хората ще могат да подават документи до съответния район, за да влязат в програмата. Ако бъдат одобрени, с тях ще бъде сключен договор и ще получат климатик или печка на пелети примерно. Периодично ще бъдат проверявани дали използват подарения им уред, който ще си остане тяхна собственост. Закупуването на уредите ще става по Закона за обществените поръчки. За разлика от безплатното саниране, при което съсобственици в многоетажни жилищни сгради трябваше да свикват общи събрания, тук няма такива условия. Всяко домакинство си решава само за себе си, каза Тотев, като призова пловдивчани да бъдат активни след старта на програмата догодина.

Новите климатик или печка на пелети ще бъдат давани срещу връщане на старото кюмбе. По думите на Иван Тотев предстоят разговори с „ЕВН Топлофикация”, откъдето вече предлагали индивидуално снабдяване с парно на семейства в топлофицираните райони в града, без плащане на такси за сградни инсталации. Според градоначалника технически това може да става и за старите сгради, а не само за новото строителство.

Основните причини за мръсния въздух в Пловдив не са автомобилите, а отоплението на печки с дърва и въглища през зимата. Според проучване на общината 71,6% от замърсяването идва именно от бита, 21% от транспорта, а 6,9% е от промишлеността.

Предстои да бъдат направени и анкети сред гражданите, за да се разбере какъв процент от тях предпочитат печки на пелети, климатици, парно или газифициране.


Вижте също...