pixel

Пловдивчани масово отчитат парното дистанционно

С месечно дистанционно отчитане на потребената топлинна енергия са 79 на сто от абонатите на пловдивската „ЕВН България Топлофикация“.

Това съобщи Робърт Дик – регионален мениджър на „ЕВН България“, цитиран от БТА. По думите му преминаването към такъв тип отчитане създава сигурност и удобство за клиентите, тъй като могат да получат веднага обратна връзка за консумацията си и да са сигурни, че фактурите им са издадени на тази основа.

Голямо предизвикателство за нас е поддръжката на топлопреносната инфраструктура, защото където и да започнем да копаем в Пловдив, се натъкваме на археологически находки, коментира Робърт Дик.

Въпреки това, от дружеството са успели да подновят голяма част от мрежата – около 170 км за периода 2008-2015 г. В този период са обновени всичките над 1150 абонатни станции в града и вече се отчитат дистанционно, поставени са и нови топлопроводи с предварително изолирани тръби.

Всеки път копаем със свито сърце, в центъра на Пловдив е голяма вероятността да се натъкнем на артефакти и тогава изкопите стоят дълго, клиентите са недоволни, а дружеството плаща разноските по консервация на находката, отбеляза и Петър Костадинов от дружеството.

Той даде за пример открита гробница от 4 в. зад голям хотел в центъра на града, която през есента на 2015 г. е изместена в Археологическия музей в Пловдив.

От дружеството са се съсредоточили в разработването на нови продукти и услуги за клиентите в Пловдив, коментира Ирина Стефанова, началник отдел в „ЕВН България“.

Сред тях е охлаждане на сгради през лятото чрез топлинна енергия от дружеството, посредством големи абсорбционни машини, както е в спортна зала „Колодрум“ и хотел „Тримонциум“.

Друга услуга е термографско обследвания на сгради и имоти, което показва къде „изтича“ енергията от тях и може да бъде полезно преди ремонтни дейности.

От дружеството работят и по проект „iURBAN“ – за изграждане на софтуер за енергиен мениджмънт, при който се следи потреблението и производството на топлинна и електрическа енергия в рамките на града.

Може да харесате още...