pixel

По улиците на София тръгнаха първите зелени таксита

По улиците на София тръгнаха първите зелени таксита

В момента екотакситата са 2, но се очаква до края на годината да станат 25

От началото на февруари по улиците на София тръгнаха първите екотаксита. Освен по зеления цвят, те се различават от традиционните по това, че отделят по-малко вредни газове във въздуха. “Зелените” таксита са хибридни, което означава, че двигателите им се захранват по два начина – с електричество и бензин. Компанията Green taxi се е спряла на модела Toyota Prius. Колата се движи 50 км на ток, след което превключва на бензин, за да се заредят батериите, които захранват електрическия двигател, обяснява в днешния си брой вестник “Сега”.

В момента по улиците на столицата се движат само два “зелени” автомобила, но до края на годината броят им ще нарасне до 25. Цената на километър при “зелените” таксита е малко по-висока от тази на жълтите. Първоначалната такса е 50 стотинки, дневната тарифа е 0.69 лв., а нощната – 0.89 лв. От фирмата планират във всеки автомобил да има таблет с безплатен достъп до интернет.

Идеята за екотранспорт получава подкрепа и от администрацията. Макар че по закон всички таксита в България трябва да бъдат в жълт цвят, това изискване не важи за тези, които са хибридни или с изцяло електрически двигатели.

publics.bg

Може да харесате още...