pixel

Почти 100% от вноса на природен газ у нас е от един източник

Почти 100% от вноса на природен газ в България е от един източник – „Газпром Експорт“. Констатацията бе потвърдена по време на проведеното обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във връзка с европейски регламент за въвеждане на кодекс за балансиране на газовите мрежи. Малките компании хипотетично могат да балансират своите доставки, но „Булгаргаз“ практически не може да купува достатъчно газ, за да балансира своите. Компанията е доминираща на пазара и трудно може да си осигури нужните количества при сегашното развитие на пазара.

Ликвидността на газовия пазар у нас е много ниска и според оценките на „Булгаргаз“ няма особена надежда нещата да се раздвижат преди 2022 година. Заради структурата на пазара България въвежда временни мерки, сред които такса за дисбаланс, прилагани от „Булгартрансгаз“, които обаче могат да действат най-късно до средата на април 2019 година.

Липсата на условия за балансирaне e посочено от много пазарни участници като една от причините временните мерки да бъдат удължени. От „Булгаргаз“ призоваха проблемът да бъде поставен пред Европейската комисия и срокът да бъде удължен с 6-12 месеца. През този период Брюксел да наблюдава развитието на пазара и да прецени кога е най-удачно да се въведат европейските правила в тази област.

Очакванията за нормализация са отложени за времето след 2022 г. заради дългосрочния договор на „Булгаргаз“ с „Газпром Експорт“, който изтича през 2021 година. Експерти не дават големи надежди, че новата газова връзка с Гърция ще може да раздвижи пазара – газът е на конкурентна цена, но транзитните такси могат да се окажат препятствие заради цената на газа в момента.

Може да харесате още...