pixel

Подадено е заявление за откритие на шистови залежи у нас

Подадено е заявление за откритие на шистови залежи у нас

В България има открити залежи на шистов газ и компания вече е подала заявление за търговско откритие. Това обяви енергийният експерт Христо Казанджиев по време на конференцията „Диверсификация на енергийния пазар. Защо е важна?“.

Проучвания за шистов газ е имало и след въведения мраториум, заяви Казанджиев.

По думите му компания е направила откритие на залежи в областта на Враца, като тя е проучвала зони и около Ловеч. По думите на експерта тази компания не е използвала фракинга като технология, но не уточни как точно дружеството се е натъкнало на залежите. Той посочи, че чисто избирателно се е отнело разрешението на Шеврон за проучване, а други компании са провеждали проучвания за наличие на шистов газ.

Въпросът за шистовия газ не е технологичен, а геополитически и от гледна точка на екологията няма никакви рискове за населението и околната среда, според Казанджиев.

Той даде за пример нефтеното находище Тюленово, където има над 500 сондажа, разположени на територия от 100 кв. метра, като сондажите не пречат на развитието на селскостопанска дейност наоколо.

Мястото се смята за изключително красиво и редица туристи предпочитат да почиват там заради приятната атмосфера и чистата вода.

Казанджиев коментира, че чрез фракинг се е добивал и конвенционален петрол и газ у нас.

energyonline.bg

Може да харесате още...