Подготвя се строителството на Втори енергоблок на първата турска АЕЦ „Аккую“

Подготвя се строителството на Втори енергоблок на първата турска АЕЦ „Аккую“, разположена на средиземноморския бряг в района на град Мерсин. Компанията Akkuyu Nükleer трябва да получи разрешение от Турската агенция по атомна енергия (TAEK), за да започне строителство на Втори енергоблок с мощност 1200 мегавата. Разрешението за изграждането на Първи енергоблок на централата вече е факт, и през април 2018 г. започнаха строителните дейности.

Първата турска АЕЦ ще бъде и първата в света, работеща по принципа BOO (build-own-operate), или „строиш – притежаваш – оперираш“, което означава, че пълният цикъл дейности от проектиране, през финансиране, до извеждане от експлоатация, ще бъде осъществен от руската компания „Росатом“. Това ще бъде и първата руска атомна централа извън Русия, като „Росатом“ може да продаде до 49% от акциите в проекта.

В централата ще работят четири енергоблока с мощност по 1200 МВт, захранвани от руски реактори ВВЭР-1200 от поколение „3+“, а турбините и част от оборудването ще са на френската Alstom Power Systems (собственост на американската General Electric).

Първият блок трябва да заработи през април 2023 г. и да се използва до 2083 г. Следващите три блока трябва да влязат в експлоатация през 2024 – 2026 г. , като след въвеждането в експлоатация на Първи енергоблок се предвижда въвеждането на по един енергоблок на година до 2026 г.

АЕЦ „Аккую“ се смята за най-мащабния инвестиционен проект в Турция, като стойността й се оценява на 20 милиарда долара. С въвеждането на централата на пълна мощност тя ще произвежда ежегодно средно 35 млрд. киловатчаса електроенергия, като по този начин ще задоволява близо 10% от нуждите на Турция от електроенергия.


Вижте също...