Подготвят мрежата за бум на електроавтомобили във Великобритания

Енергийният регулатор на Обединеното кралство Ofgem, представи предложения за промени, които ще позволят повече електрически превозни средства да бъдат зареждани в съществуващата мрежа и ще намалят необходимостта от изграждане на нови скъпи електроцентрали и допълнителен мрежов капацитет.

През 2040 г влиза в сила забраната за бензинови и дизелови автомобили във Великобритания, което ще доведе до появата на милиони електромобили по пътищата на острова. Затова правителството проучва ефективни и рентабилни методи за поддръжка на мрежата.

Ако собствениците на електромобили използват „гъвкаво“ зареждане, мрежата ще може да зарежда 60% повече електромобили, отколкото когато електрическите превозни средства се зареждат само в пиковите часове. Предложението на регулатора предвижда стимули за клиентите да зареждат електрическите си превозни средства в подходящото време.

“Ofgem работи с правителството в подкрепа на революцията на електрическите автомобили във Великобритания, която може да донесе големи ползи на потребителите”, каза Джонатан Брайърли, изпълнителен директор в Ofgem. “Реформите ни ще помогнат на повече потребители да зареждат електрическите си автомобили и това да им спестява пари”.

Очаква се реформите, предложени от регулатора, да започнат да се прилагат през 2022 и 2023 г.


Вижте също...