pixel

Подводна централа достига 99% КПД

Подводна централа достига 99% КПД

Американски учени са извършили успешен експеримент с преобразувател на енергията на морските вълни в електричество с рекорден КПД от 99%. Изпитанията са продължили в продължение на два дни.

Системата улавя вълните и напълно ги „успокоява”, като преобразува енергията в електричество. Размерите на прототипа са 10 пъти по-малки, отколкото тези на бъдещата реална инсталация. Пълноразмерната конструкция ще се тества в открито море, съобщават учените от Военно-въздушните сили на САЩ.

Централата изисква персонал от 10 души за монтиране, плюс 5-тонен кран. Малка по размери инсталация е трудно постижима, тъй като условията на дъното на океана са много сурови и е необходима изключително здрава конструкция.

Нито една от днешните подводни системи не може да работи в открито море повече от 6 месеца, като много често животът им продължава до първата сериозна буря. Американските учени възнамеряват да създадат напълно автономно устройство, способно да издържи години под водата без обслужване.

Уникалната конструкция се състои от два въртящи се механизма, които постоянно променят ъгъла си на работа с цел постигане на максимална ефективност, както и за защита на инсталацията от силни вълни. Освен това преобразувателят ще се монтира на свободно плаваща платформа, за да бъде защитен от мощни вълнения, които са пагубни за подобен тип съоръжения.

greentech.bg

Може да харесате още...