pixel

Подводни “хвърчила“ могат да уловят 64 пъти повече енергия от подводните турбини

Как можем да генерираме повече енергия от възобновяеми източници, без да използваме огромни парцели земя за соларни и вятърни паркове? С хвърчило. Според Дейвид Олинджър, професор по машинно инженерство в Политехническия институт Уорчестър (WPI), привързани подводни „хвърчила“ могат да бъдат използвани за генериране на големи количества електроенергия от овладяването на силата на океанските вълни и течения. Олинджър наскоро получи три-годишен грант в размер на $300 000 от Националната научна фондация на САЩ, за да разработи технология, започвайки работа през януари.

Според Олинджър, дълбоководните течения са пълни с неуловена кинетична енергия. Въпреки, че ние не можем да ги видим, тези течения са латентни енергийни източници, които могат да бъдат впрегнати чрез „хвърчила“, които Олинджър иска да разработи.

„Невидими под вълните, извиващи се покрай бреговата линия и струящи през подводни канали, безброй океански течения и приливни потоци носят в себе си огромна кинетична енергия“, казва Олинджър. „И тъй както вятърните турбини могат да преобразуват движещия се въздух в електричество, е възможно да се трансформират тези почти неизползвани течения на „воден бриз“ в огромни количества енергия. Например , установено е, че потенциалната енергия от течението край Флорида, което преминава от Мексиканския залив към Атлантическия океан, носи 20 гигавата еквивалент – колкото 10 ядрени централи“.

Какво би предпочел човек – разположени около бреговата линия, невидими, практически безвредни подводни системи или стърчащи на брега атомни електроцентрали, реторично пита професорът.

Олинджър и неговият екип от студенти планират да използват парите от гранта, за да разработят „изчислителни модели, които могат да предскажат траекториите и мощността за хвърчила с различни размери и при привързване с различни дължини. Моделите могат да бъдат използвани, за да се изработят „хвърчила“, които могат да летят по стабилни, 8-образни траектории при променящи се условия на теченията“ се казва в прессъобщение.

Основно предимство на подводните хвърчила спрямо традиционната технология за улавяне на вълновата енергия е, че те са бъдат значително по-евтини за инсталиране, като същевременно генерира до 64 пъти повече енергия, отколкото стационарна турбина със сравним размер.

greentech.bg

Може да харесате още...