pixel

Покупката на имот става все по-лесна за българите

За покриване на месечната вноска за жилище отива половината от средната работна заплата за страната

Жилищата в България стават все достъпни, а за пръв път от пет години насам, покупката на имот става все по – лесна. Докато през 2008 г. за плащането на жилищна вноска е отивала заплата и половина, сега тя се покрива от половин заплата, коментират брокери. Те изчисляват възможността за покупка на имот на база средната работна заплата за страната, цената на имотите и лихвите в дадения момент.

През 2000 г. средната работна заплата в страната е била 224 лв., а средната цена на жилище малко над 19 000 лв. Лихвите тогава са били доста високи – около 15%, което означава, че за покриването на едномесечна вноска е отивала малко повече от цяла заплата. През 2008 г., когато беше бумът на строителството и купуването на жилища, цените им са били съответно най-високи. Въпреки че заплатите са били двойно по-големи от 2000 г. и лихвите са били по-изгодни, за покриването на кредита е отивала заплата и половина.

Пет години по-късно – през 2013 г. за покриване на месечната вноска за жилище отива точно половин заплата. Това е възможно при средна работна заплата за страната от малко над 800 лв., средна цена на жилищата около 51 000 лв. и лихви около 8%.

За последните 15 години лихвите у нас са паднали наполовина – от 16 на 7 на сто. Средната работна заплата се е увеличила 4 пъти – от 220 на 800 лв. Цените на жилищата пък след пика през 2008 г. са паднали до нивата от преди 10 години, коментират експертите, цитирани от bTV.

Доказателство за благоприятните условия е ръстът в продажбата на жилища – след продължителния спад предходните години, през 2013 г. пазарът за първи път отчита сериозен ръст от близо 15%. Прогнозата на брокерите е, че през 2014 г. жилищата ще станат още по-достъпни, защото се очаква лихвите да паднат още, заплатите да се повишат малко, а жилищата да запазят цените си.

stroimedia.bg

Може да харесате още...