pixel

Полша облекчава режима за търсене на шистов газ

Полша облекчава режима за търсене на шистов газ

Полското министерство на околната среда обмисля да облекчи екологичните изисквания, които забавят и оскъпяват допълнително търсенето на шистов газ.
 
Оценките за въздействие върху околната среда ще се прилагат само за конкретното място на добив, а не върху цялата площ, за която е издадено разрешение за добив, съобщават от министерството, цитирани от „Блумбърг“.
 
Според изявлението на министерството, сега функциониращите изисквания инвеститорите да кандидатстват за ново разрешително, когато искат да направят по-дълбок сондаж, са забавили Полша от постигането на по-голяма независимост от вноса на руски газ. До момента Полша е издала 113 разрешителни за търсене на шистов газ, включително и на полската държавна компания PGNiG и щатския петролен гигант Chevron, който иска да добива и в България. По данни на полското екоминистерство запасите от шистов газ могат да покрият потреблението на страната за следващите 50 години.
 
Според полския министър на околната среда Марцин Колорец с промените Полша ще предложи най-привлекателните условия за добив на шистов газ в Европа. Той заяви, че през миналата година са започнали работа 25% по-малко проучвателни кладенци от планираното поради множеството изисквания.
 
„Полша трябва да направи всичко възможно да започне добив в най-скоро време“, заяви Колорец.
 
Според новите правила инвеститорите ще могат да копаят на до 5 км дълбочина при проучване, като разрешителните ще са необходими само при започване на промишлен добив.

publics.bg

Може да харесате още...