pixel

Полша ще отвори допълнително електроенергийния си пазар до месеци

До няколко месеца полският парламент ще приключи работа по промени в законодателството, които ще позволят на конкурентите на Полската електроенергийна борса (PolPX) да се възползват от условията за задължителна търговия на квоти от централите на свободния пазар, съобщава Ройтерс. Полша въведе изискването централите да предлагат на борсата поне 15% от произведените количества през август 2010 г., но конкретният текст в закона ограничи търговията само до платформата на PolPX.

Сегашните промени в закона пречат на производителите на електроенергия да търгуват на конкурентната електроенергийна борса – POEE. Тя е собственост на Варшавската фондова борса. Новият закон трябва да бъде гласуван преди парламентарните избори през октомври или приемането му ще се забави допълнително.

Търгуваните на PolPX обеми нарастнаха със 7% на месечна база, достигайки рекордната стойност от 1.9 тераватчаса през май – близо 8 пъти повече от търгуваните количества година по-рано. Ликвидността е голям проблем в региона, се отбелязва в репортажа на Ройтерс, като участниците на пазара очакват окрупняване на националните пазари и консолидация на борсите. Варшавската борса вече прояви интерес да закупи PolPX.

publics.bg

Може да харесате още...