pixel

Полша спря руския газ заради лошото му качество

Полша спря руския газ заради лошото му качество

Полският газопреносен оператор съобщи, че спира получаването на руски газ през газопровода Ямар заради лошото му качество, предаде „Ройтерс“.

„Газопроводният оператор Газ-Систем (Gaz-System) обявява, че поради лошото качество на природния газ, не може да получава това гориво, за да го вкарва в националната газоразпределителна мрежа от пункта на газопровода Ямал“, се казва в комюнике.

Газът „не отговаря на предписаните параметри за качество“, допълва Газ-Систем, уточнявайки, че прекъсването, направено днес в 4 часа по Гринуич (7 часа българско време), ще приключи в петък по същото време.

Спирането няма да се отрази на баланса и сигурността на разпределителната система, управлявана от „Газ-Систем“, уверява компанията.

Според специализирания полски портал „Енергетика 24“ газът, който в момента се доставя от Русия, съдържа прекалено много вода, за да може да бъде използван в Полша. Първата инсталация за сушене на този газ по газопровода се намира в Германия, което означава, че германските клиенти могат да продължат да бъдат обслужвани.

„Това сочи, че отговорността за това събитие е на руснаците“, допълва порталът.

Може да харесате още...