pixel

Портативно устройство зарежда телефона ви с вода

Шведската стартираща компания MyFC представи технология, наречена JAQ. Устройството, което е достатъчно малко, за да се събере в задния ни джоб е зарядно с горивна клетка, пише агенция Фокус.

То използва вода и кислород, за да преобразува химична енергия в електричество, а след това използва електричеството, за да зарежда батерии на телефони.

Зарядното се състои от компонент с размерите на банкова карта и порт, голям приблизително колкото смартфон. Картата съдържа солена вода, която захранва произвеждащите електричество химични реакции. Процесът се задейства, когато вкараме картата в порта. За да пренесем електричеството в батерията, просто включваме стандартен кабел в порта.

JAQ генерира около 1800 милиампер часа, което е достатъчно за пълното зареждане на iPhone 6S. По-големи устройства, като таблети, също биха могли да се зареждат, но ще е необходима повече от една карта. Съдържащите солена вода карти са за еднократна употреба.

Устройството функционира, като комбинира водород и кислород в затворено пространство. Водородните атоми от солената вода в картата влизат в горивната клетка при анода, където “химичната реакция отнема електроните им“. Тези електрони осигуряват електрическия ток, захранващ мобилното устройство.

След като загубят електроните си, водородните атоми се превръщат във водородни йони с положителен заряд, способни да се движат през електролита в горивната клетка. При катода влиза кислород от въздуха и се свързва с водородните йони. В резултат се образува напълно безвреден страничен продукт – вода.

JAQ все още не се предлага на пазара, но компанията очаква, че ще започне да го доставя по-късно тази година. Предвижда се потребителите да могат да се абонират, но ще се продават и отделни карти, като очакваната цена за една карта е 1.50 долара.

focus-news.net

Може да харесате още...