pixel

Поставяме под въпрос бъдещето на Бургас-Александруполис

България не е погасила задълженията си по проекта за петролопровода “Бургас-Александруполис” в рамките на уговорените срокове. По този начин наличните средства за текущите дейности по проекта ще стигнат до месец юни, съобщи вицепрезидентът на “Транснефт” Михаил Барков, предаде РИА Новости.

Дългът на България по проекта възлиза на 6 милиона евро. Крайният срок за плащане бе отлаган на няколко пъти. През февруари акционерите на проекта “Бургас-Александруполис” се договориха България да погаси задълженията си до 20 март.

Българската страна не е превела средствата, позовавайки се на някакви процедурни пречки. Ние все още имаме средства, които бяха отпуснати допълнително от руската страна, но те ще стигнат до юни, каза Барков, цитиран от Агенция “Фокус”.

Проектът за малко да приключи заради липса на екооценка в края на месец февруари. Проектната компания “Трансболкан Пайплайн” обаче внесе доклада в МОСВ минути преди да изтече работното време на ведомството.

Ако това не бе направено, нямаше да има законово основание докладът по ОВОС да се разглежда и проектът трябваше да спре, обясниха експерти от екоминистерството, цитирани от “24 часа”.

Положителната оценка по ОВОС е условие не само за построяването на нефтопровода, но и за изплащане на 7,3 млн. евро задължения на България към проектната компания. За да се получи разрешение от министър Нона Караджова, предстои произнасяне по качеството на доклада. Ако не е добро, ще бъде върнат за поправка. Ако бъде пуснат, предстоят 3-4 месеца на обществени обсъждания.

econ.bg

Може да харесате още...