pixel

Постигнат е рекорд за ефективност на слънчева клетка

Постигнат е рекорд за ефективност на слънчева клетка

Млада компания от Калифорния постигна рекорд за ефективност на слънчева клетка. Solar Junction съобщи за резултат от 43,5%, който е потвърден официално от Международното обединение на лаборатории по възобновяеми енергийни източници.

Разработката на Solar Junction използва всъщност стара технология за клетки с мулти-преход, която е широко разпространена в космическите апарати и в съоръжения за производство на електроенергия в пустинни райони.

Високоефективният слънчев панел се състои от няколко тънки слоя с фотоелектрически клетки, поставени на подложка от галиев арсенид – материал, който повишава ефективността на поглъщане на слънчевата светлина. Всеки слой с клетки е оптимизиран за преобразуване на различни части от светлинния спектър в електрическа енергия.

Освен това количеството слънчева светлина, попадаща на фотогалванични елементи с размери 5,5 квадратни милиметра, е увеличено с помощта на огледало. То фокусира слънчевите лъчи, попадащи върху елемента, като така съкращава максимално загубата на светлина.

В резултат на приложената технология е постигната рекордна ефективност от 43,5%, която освен това е била устойчива в широк диапазон на интензитета на слънчевата светлина.

Технологията на Solar Junction е привлякла интереса на компании като Amonix и Concentrix, които произвеждат концентрирани слънчеви фотоелектрически колектори за мащабни слънчеви проекти.

Solar Junction се надява да получи кредит от Министерството на енергетиката на САЩ, за да започне комерсиално производство на новите слънчеви елементи още през тази година. Компанията планира да подобри още повече ефективността на разработените от нея слънчеви панели.

greentech.bg

Може да харесате още...