Повърхностно охлаждане със стайни термостати или климатици?

uponor

Сега, когато зимата е към края си и наближава лятото, много хора се питат как да охладят дома си, за да не изнемогват при температури около 30°C.

И разбира се, вечната дилема, ако вече търсим решение за охлаждане, е кое би било най-доброто?

Ние отопляваме през зимата, охлаждаме през лятото, а разходите са постоянни. Изразходваме 8-12% от потреблението си на енергия за охлаждане на въздуха и не е чудно, че средното потребление на енергия скача драстично. Независимо дали става въпрос за офис или дом, често установяваме, че климатикът пречи на усещането ни за комфорт – шумен е, духа твърде силно и твърде студено, върти праха в помещението, а ако не е добре почистен, може да бъде и източник на бактерии. Е, тогава какво можем да направим, за да запазим дома си хладен и без вредните ефекти на климатика?

Повърхностното охлаждане не е нещо ново

Дори нашите предци са използвали повърхностно охлаждане в своите глинести колиби, което означава, че в летните горещини стените на сградата са поддържали къщата хладна, защото дебелите глинени стени съхраняват температурата, а охлаждането на стените се случва през нощта. Колкото по-добра е изолацията на сградата, толкова по-дълго ще може да се съхранява нощната прохлада през деня. Ако сградата трябва да бъде реновирана така или иначе, не забравяйте да я изолирате!

Същността на повърхностното охлаждане е да се монтира някаква пластмасова тръба върху свободната повърхност на стената, под мазилката и след това в тази тръба да циркулира студена вода, която охлажда повърхността на стената и също така охлажда помещението. Повърхностното охлаждане осигурява отличен топлинен комфорт, като същевременно е енергийно ефективно и перфектно се интегрира със системи за възобновяема енергия. Повърхностните системи за охлаждане са в състояние да поддържат максимален комфорт през горещия летен сезон.

uponor

Лъчистото повърхностно охлаждане има много предимства пред климатиците. Вътре в стаята няма механични конструкции, така че е напълно безшумно. Здравословно е, тъй като човек, който влиза в стаята от гореща среда, не е изложен внезапно на студа, а когато излиза от охладеното помещение на открито, не се излага внезапно на топлината.

Таванно охлаждане

Друга форма на повърхностното охлаждане е охлаждането от тавана. Панелите от Uponor за таванно охлаждане и отопление могат лесно да бъдат монтират в нови или ремонтирани сгради. Системата не изисква сложни дейности по монтажа, а сградата може да се използва непрекъснато по време на инсталацията. Предимството на охлаждането на тавана е, че може да се използва и за отопление.

Охлаждането на тавана в комбинация с подово отопление е най-модерното решение. Може да се използва за охлаждане по икономичен и устойчив начин, но системата дори може да се използва за сезонно отопление от тавана в зависимост от сезона. Няма ограничения за обзавеждането и системата обслужва нуждите на обитателите дискретно и невидимо, без прах, шум и духане. Uponor препоръчва система за гипсокартон Renovis за охлаждане на тавана.

Възможности за монтаж и реновации

Стенните системни решения за отопление и охлаждане излъчват или извличат топлина, създавайки комфортна среда за потребителите по всяко време на годината. Системата за повърхностно отопление и охлаждане може също да бъде интегрирана в профила на стената или стенната конструкция (суха cтенното охлаждане Siccus или таванно охлаждане от гипсокартон Renovis), а в случай на мокра система директно в стенната мазилка (таванно охлаждане система Minitec). Стенните системи за отопление и охлаждане могат да се използват и за реновиране. Предимството е, че използването на една и съща повърхност за пренос на топлина / разсейване на топлина дава на интериорния дизайнер по-голяма свобода, докато недостатъкът е, че мебелите с големи повърхности могат значително да намалят преноса на топлина или разсейването на топлината. Във всички случаи температурата на охлаждащата вода трябва да се контролира, за да се предотврати появата на конденз.

uponor

Както чувстваме върху собствената си кожа в днешно време, лятото става все по-горещо, времето става все по-екстремно, така че не можем да избегнем използването на метод за охлаждане, за да направим жилищната ни среда по-уютна през лятото. Повърхностните методи за охлаждане помагат за драстично намаляване на количеството на консумираната енергия, необходимо за охлаждане.

Дистанционно контролираните стайни термостати са интелигентни решения за интелигентни домове. С приложението можете да регулирате температурата във вашия дом дистанционно, за да получавате комфортна температура в момента, в който се приберете вкъщи.

uponor

Не страдайте в летните жеги!

Има противоотрова срещу летните горещини – повърхностно охлаждане и стаен термостат!

За повече информация – Uponor.

Вижте също...