pixel

Повърхностното отопление само подово отопление ли е?

salus

В съвременната строителна индустрия повърхностното отопление замества стандартните радиатори. В случай на подово отопление, контурите, скрити в пода, разпределят топлината равномерно във всички отоплителни зони в сградата, работейки при ниски температури на подаване. Това ви позволява да отоплявате помещението икономично и екологично. Какви видове повърхностно отопление обаче изобщо трябва да изберем? Със сигурност не е само подовото отопление.

Нискотемпературно повърхностно отопление – как работи?

Площното отопление е вид отоплителна система, при която цялото помещение се отоплява от невидими за окото тръби със спираловидно или криволичещо разположение. Те са скрити в пода, но могат да се монтират и на тавана или стената. Източникът на топлина (топлинен фактор) може да бъде: вода, въздух или електричество. Очевидно този тип отопление има много по-голяма площ от радиаторите и отдава топлина на цялата нагревателна повърхност. Работи на принципа на излъчване, в много по-малка степен на конвекция. В резултат на това се нагрява равномерно и бавно – също така бавно губи топлина. За поддържане на комфортна температура (около 22-23°C) в помещението (в отоплителната зона), повърхностното отопление се нуждае от ниска температура на подаване (до 30°C), което е не само екологично, но и икономично.

Защо е така? Това е чиста физика. Ако искаме да намалим топлинния параметър на подаването, трябва да увеличим нагряващата повърхност. И това се случва при повърхностно отопление.

Най-важното е, че ниската подавана температура на повърхностното отопление работи добре с екологичните термопомпи, които стават все по-популярни сред далновидните инвеститори.

Предимствата на повърхностното отопление са обсъждани многократно. За да ги обобщим, трябва да знаете, че – в сравнение с радиаторното отопление – повърхностното отопление е по-ефективно и по-здравословно. Също така е по-удобно за домакините, тъй като при по-ниски температури на подаване и постепенно разпределение на топлината къщата никога не се прегрява. Топлият въздух не „удря в лицето”, както се случва при радиаторите, които „изхвърлят” горещия въздух, който се носи към тавана. Резултатът е, че радиаторът разпределя топлината много неравномерно – колкото по-далеч сме от радиатора, толкова по-студено ни е и седнали до радиатора, трудно понасяме топлината. Друг проблем е качеството на въздуха. Повърхностното отопление не изсушава въздуха, а радиаторите го правят. Радиаторите също събират прах във вдлъбнатините на повърхността си. Те предизвикват движение на въздуха; пренасят замърсители и ни се налага да ги вдишваме. Ако се интересувате от повърхностно отопление, нека да разгледаме набързо възможностите.

Видове повърхностно отопление:

Отоплителни контури, скрити в пода

salus

В случай на подово отопление – най-популярната версия на повърхностно отопление – колекторът разпределя топлинния фактор (напр. вода) през тръби или нагревателни тръби, скрити в пода. Това е допълнителен комфорт от стъпване върху приятно топъл под, но на практика се свежда до факта, че – с изключение на банята, където подът всъщност е осезаемо топъл – в останалите помещения не е просто неприятно студено. Важно е с какво е покрит подът. Най-добрите проводници на топлина са керамичните плочки, ламинираните панели, водоустойчивият винил, настилката от смола, дървото (това са материали с ниска термична проводимост). Подовото отопление е най-ефективният и безспорно най-популярният вариант на повърхностно отопление – то осигурява топлинен комфорт при най-ниските температури на подаване.

salus

Нагревателни елементи, скрити в тавана

При таванно отопление (монтаж зад окачен таван) топлината се излъчва равномерно от тавана към структурните компоненти на сградата и към предметите във вътрешността. Усещаме топлината на нивото на главата, а не на височината на краката. В този случай няма да се възползваме от комфорта на топъл под. За много строители това е недостатък, но има и предимства: няма риск от покриване на отоплителната повърхност с килим или нарушаване на инсталацията при окачване на шкафове или декорации (както при стенното отопление например, което ще разгледаме по нататък). От друга страна, трябва да се погрижим за изолацията на сградата. Подаваната температура за таванно отопление обикновено е по-висока от тази за подово отопление, тъй като топлината не пада на земята. За да се гарантира, че отоплителният ефект е задоволителен, температурата на подаване трябва да се повиши.

Отоплителни контури, скрити в стената

salus

Стенното отопление е най-рядко срещаната форма на повърхностно отопление. Нагревателните елементи са неподвижно вградени в стените и излъчват топлина през тях, затопляйки интериора.  Както при подовото и таванното отопление, топлината се разпространява постепенно, без да прегрява или да вдига прах. Тук няма допълнителни слоеве, които да намалят ефективността (напр. панели, килими). Трябва обаче да знаете, че с това решение се намалява полезната площ на помещението – тя става по-малка с дебелината на вградената в стената инсталация (това се забелязва особено при въздушно отопление). При този тип повърхностно отопление също е необходимо да се зададе по-висока температура на потока, отколкото при подово отопление (до 45℃). Въпреки това, той все още е икономичен и достатъчно нисък, за да не причини щети или изгаряния при евентуален контакт.

Водно, въздушно или електрическо повърхностно отопление?

Къде да инсталирате отоплителните елементи е едно, но факторът на отопление, който в крайна сметка ще изберете – вода, въздух или електричество – е от решаващо значение. Текущите разходи за повърхностното отопление, а следователно и за цялата къща, ще зависят от този важен избор.

Системата за водно отопление отоплява сградата чрез пластмасови или метални тръби, през които тече топла вода. Инсталацията е изолирана и защитена от течове и влага. Това е важно за предотвратяване на корозия, ръждясване или гниене на нагревателните елементи.

Въздушната отоплителна система се характеризира с това, че има специални канали в земята или стената, в които циркулира нагретият въздух – той се задвижва от вътрешен вентилатор.

salus

Електрическото повърхностно отопление се основава изцяло на топлина, прекарана през нагревателни кабели или фолиа. Основното му предимство е лекотата и „чистотата“ на монтажа и удобната работа, а очевидният недостатък е цената на горивото за отопление. Електричеството е скъпо, особено при такова повишено потребление.

Или може би подложки за капилярни тръби?

Те все още са своеобразна пазарна „иновация”, поради което е редно да се отбележи, че съществуват и представляват интересен вариант или по-скоро алтернатива на инсталирането на повърхностно отопление. Това са така наречените капилярни тръбички, т.е. леки и тънки вериги от полипропиленови тръби, през които протича нагревателният флуид (водата). Монтират се с винтове в повърхността (под, стена, таван) преди шпакловане. Капилярите са гъвкави и могат да се оформят, което означава, че могат да се поставят върху различни по форма и сечение архитектурни елементи – напр. на полукръгла стена, окачен таван, на тавана (скосявания). Подложките с капилярни тръби са не само леки, но и работят тихо (по-тихо от повърхностното отопление) и всъщност не намаляват използваемата площ на помещението.

Когато избираме капилярни рогозки, важно е да не забравяме да ги монтираме в стени, за които нямаме дългосрочни планове за декориране или ремонт. Случайното пробиване на пластмасовите тръби (напр. при окачване на картина) може да причини повреда и да ни изложи на ненужни разходи за ремонт и обновяване. Такава стена не може да бъде покрита с голяма мебел – тогава работата с постелките пропуска смисъла. Това обаче са ограничения, които се прилагат еднакво и за стенно повърхностно отопление.

В момента най-големият недостатък на подложките за капилярни тръби е високата цена за монтаж. Когато ги купувате, обърнете внимание на качеството на използваните материали и здравината на заваръчните шевове.

Повърхностно отопление – каква е целта на управлението на температурата?

salus

Всяко помещение в една сграда има индивидуална нужда от топлина. Стаите може да го губят с различна скорост, но те също имат различни функции, така че трябва да имат различни температури. Ето защо е важно да се въведе зонов контрол, който включва инсталиране на термостати поотделно за всяка отоплителна зона. Тогава всяка стая ще има собствена зададена температура. Разбира се, при въздушното отопление (радиатори) това също е важно и необходимо, но специално подовото отопление има нужда от прецизен контрол. Това се дължи на това, което по същество считаме за предимство на тази инсталация – тя бавно загрява и бавно отделя топлина. С този механизъм на работа графикът за отопление трябва да бъде логично обмислен, планиран предварително и наблюдаван от специализирани контролери.

salus

Не можем ръчно да управляваме повърхностното отопление удобно и ефективно!

За повече информация – Салус България.

Може да харесате още...