pixel

Правилна експлоатация на радиаторните термостати

ventil

Жилището е студено – термостатът на три, жилището е топло – термостатът на нула. Много хора „управляват” радиаторите по този или подобен начин. Сериозна грешка, която струва пари. С интелигентна настройка на радиаторните термостати, можете да спестите топлоенергия, без да се налага да понижавате стайната температура. Ето какво означават цифрите на термостата или вентила на радиатора и как правилно да задавате стайната температура.

Как можете да спестите енергията от радиатора?

Неправилно е да включвате радиатора на максимум, за да затоплите бързо едно студено помещение. Резултатът е, че отоплението ще работи с пълна скорост, помещението ще е по-топло от необходимото и по този начин ще се изразходва ненужна топлоенергия. Причината е, че когато термостатът се включи, се повишава само зададената температура – понякога до 26°C или повече, което е твърде топло.

Ето как работи термостатът

Термостатите поддържат определена температура в стаята. Ако например настроите контролера на ниво три, това обикновено означава около 20°C. Ако в помещението е по-студено, вентилът се отваря и радиаторът се затопля. Ако е по-топло, вентилът се затваря и радиаторът отново се охлажда. Дори когато термостатът е включен, може да се случи радиаторът да е студен – когато зададената температура е достигната или превишена.

За да можете да настроите правилно желаната температура, трябва да познавате скалата и разграфяването на вентила:

Снежинка ∼6°C състояние против замръзване
1 ∼12°C подходящо е напр. за стълбището
Луна ∼14°C подходящо е напр. за общи помещения
2 ∼16°C подходящо е напр. за спалнята
между 2 и 3 ∼18°C подходящо е напр. за кухнята
Слънце 3 ∼20°C подходящо е напр. за хола
между 3 и 4 ∼22°C подходящо е напр. за детската стая
4 ∼24°C подходящ е напр. за банята
5 ∼28°C

Индивидуално дозирана топлина с програмируеми термостати

С помощта на програмируеми термостати могат да се задават различни температури за различно време от деня. Интелигентният контрол на температурата спестява много енергия за отопление. По този начин температурата в апартамента може да бъде значително намалена през нощта и през деня, когато сте на работа, и да е комфортно топъл сутрин или в края на работния ден. Индивидуалните отоплителни профили осигуряват много комфорт и ниски разходи за отопление.

Може да харесате още...