pixel

Правителството търси начини за нов спад в цените на тока

Правителството търси начини за ново понижаване на цената на тока, включително и чрез активен диалог с електроразпределителните дружества, заяви служебният премиер Марин Райков след заседанието на кабинета. Към момента обаче няма данни за налични резерви във веригата на ценообразуването, които да се използват за поевтиняване на тока, обясни вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Ще бъде направен задълбочен анализ на системата на ценообразуването и ако е нужно, ще има международен одит, увери министър-председателят Марин Райков.

След като дружеството EVN заплаши да съди България заради загуби от изкупуването на зелена енергия и поиска преразглеждане на цените на тока по цялата верига от производство до доставка, премиерът Марин Райков отново постави въпроса за възможното понижаване на цената на електроенергията. Райков подчерта важната роля на електроразпределителните дружества за постигането на тази цел. „Те разбират, надявам се или най-малкото аз настоявам те да разберат, че трябва да бъдат положени усилия. От своя страна ние имаме ясното разбиране, че договорите трябва да се спазват. Тоест безпринципен натиск върху инвеститори няма да има“, категоричен е Райков.

Проблемите в ценообразуването на тока не трябва да се търсят само в електроразпределителните дружества, но и в останалите участници по веригата, от производител до дистрибутор, обясни Екатерина Захариева. По думите й трите дружества са се ангажирали да представят до няколко дни предложения за промени в договорите им.

„Евентуални промени в техните договори, общите условия към потребителите, така че защитата на правата на потребителите да бъде вдигната на по-високо европейско ниво“, коментира вицепремиерът.

Одитът на цялата верига ще покаже, дали има резерви за ново понижаване на цената на тока.

lev.bg

Може да харесате още...