pixel

Предизвикателството еднообемни сгради. Как да ги климатизираме и вентилираме ефективно?

Hoval

Производствени и логистични халета, хипермаркети и други еднообемни сгради поставят пред голямо предизвикателство ОВК системите. Как да изберем система?

Предизвикателството: Големите еднообемни сгради са голямо предизвикателство за вентилация, отопление и охлаждане: те са с голяма площ и височина, а досега известните обикновени конвенционални системи са предназначени за много по-малки и ниски помещения, също така тези сгради са имат различни предназначения и съответно различни изисквания вътре в тях. Например изложбената зала има различни изисквания в сравнение със завода за производство. Освен това, предназначението на сградите може да се измени с годините. Например там, където днес се произвеждат винтове, утре може да се провеждат културни събития. От тук идва и необходимостта климатичните системи да отговорят на тези изисквания и промени. Това вече е възможно и доказано с децентрализираната климатизация.

Gebruder Weiss Omnicar

Логистична база Gebruder в София и Автосервиз Омникар Ауто, Weiss, с. Мусачево

Изборът: Много е важно още по време на проектирането да се обърне внимание на основните разлики между двете системи. В централизираните – въздухът се третира централно с голяма вентилационна камера и се разпространява чрез въздуховодна мрежа, а в децентрализираните климатичните апарати са автономни и разположени високо под покрива, а това ги прави изключително подходящи за големи площи и височини. Те са много по-гъвкави от централизираните инсталации, a анализите и сравнителните изчисления показват, че са и по-рентабилни. В началото, когато се появиха децентрализираните вентилационни системи, те се използваха предимно в промишлеността, но днес те са толкова усъвършенствани и гъвкави, че намират приложение във всички еднообемни сгради като големи изложбени зали, супермаркети и други.

Hoval

Защо децентрализирана: Причината за тази популярност и приложение е, че децентрализираните апарати климатизират равномерно целия обем дори и в зали с височина до 30 м, а един апарат покрива площ от 200 до 1000 m². В зависимост от размера на залата и специфичните климатични изисквания се използва най-добрата комбинация от различни типове децентрализирани апарати.

Triaditsa BauMax

Спортна зала Триадица в София и Хипермаркет – BauMax Русе

Икономии: Специално разработения AirInjector много ефективно разпределя въздуха в целия обем по височина и площ, което намалява образуването на топлинни джобове в подпокривното пространство, а това намалява и загубата на топлина и енергия, съответно и по-ниски месечни разходи при експлоатация. Данни от анализи сочат, че разходите за изграждане на сградата  съпоставени с целия жизнен цикъл е само 30 %. Останалите 70 % се отнасят до експлоатацията. Управител на един хипермаркет със заложена Hoval децентрализирана климатизация установява, че малко по-високата инвестиция, която е направил се е изплатила бързо  в рамките само на 2 години, а по-ниските експлоатационни разходи са увеличили печалбите му. Причината за това е много проста – използването на рекуперация чрез климатични  апарати RoofVent, които са с вграден топлообменник. Икономия също има и благодарение на пълната автоматизация на работата на апаратите, като така се гарантира минимално потребление на енергия, а в същото време  системата е лесна за употреба..

Резултатът: Бърза възвръщаемост чрез ниски инвестиции и ниски експлоатационни разходи. Не само проектирането е по-лесно, но разходите за монтаж са намалени, защото апаратите монтират и инсталират изключително лесно, те идват предварително окабелени, а това  означава и по-ниски инвестиционни разходи.

Hoval

Win-win“: Независимо дали в изложбени зали, спортни или търговски центрове, индустриални сгради или логистични халета, различните приложения и изисквания могат да бъдат изпълнени с децентрализирана климатична система. Адаптивността на апаратите както и техните качества гарантират на инвеститора и собственика  на сградата  дълготрайно, рентабилни и ефективно решение. Концепцията на децентрализираните ОВК системи са добре приети не само от консултанти, архитекти и проектанти, но и директно от производителите. Посредством техническите познания и иновации, на пазара идват високо адаптивни продукти, а това помага на всички нас.

Свържете се сега с експерт на Hoval и вземете най-доброто  решение  за Вас или Вашите клиенти: [email protected], 0885 777 355

Може да харесате още...