Представиха първата в света блокчейн платформа за сертифициране на възобновяеми енергийни източници

Испанската компания Acciona Energía обяви, че за пръв път в света прилага блокчейн технологията, за да удостоверява произхода на възобновяемата енергия. Компанията казва, че технологията дава на клиентите достъп до данните в реално време и предлага пълна прозрачност по отношение на произхода на електроенергията.

На този етап Acciona използва технологията STORe-Chain на две от своите съоръжения за промишлено съхранение на енергия. Те са свързани със слънчевата инсталация Тудела и вятърния парк Баразоайн в Испания.

Технологията STORe-Chain използва свойствата на блокчейн за осигуряване на сигурни и напълно прозрачни данни в реално време. Компанията казва, че осигуряването на сертификати за възобновяема енергия става все по-важно. Това е първата стъпка към по-всеобхватна платформа, която има за цел да покрие и енергията от възобновяеми източници и от други енергийни компании.

Технологията блокчейн ще действа като „виртуален нотариус“, посочва компанията, като подчертава способността ѝ да изпълнява тази задача в реално време и с високо ниво на прозрачност. Това е от съществено значение за заинтересованите страни и инвеститорите, които искат да разработват зелена енергия.

Технологията STORe-Chain събира и управлява данните, идващи от инсталациите, и ги снабдява със сертификати за възобновяема енергия. Тъй като данните се съхраняват в блокчейн платформата, те са достъпни за клиентите по всяко време. Съобщава се, че проектът работи под егидата на по-широка програма, наречена Greenchain. Програмата има за цел да установи платформа, която позволява на потребителите да определят произхода на възобновяемата енергия от всяка компания, а не само от Acciona.

Сертифицирането на възобновяемите източници на енергия е все по-широко разпространено, свързано е с нарастването на корпоративните поръчки за зелена енергия, а блокчейн технологията може значително да улесни тази услуга за клиентите във всяка част на света. Много се радваме, че предприехме първата стъпка в услуга, която със сигурност ще става все по-важна през следващите няколко години“, казва директорът на иновациите на Acciona Energía, Белен Линарес.


Вижте също...