pixel

Предстои обявяването на търг за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“

Предстои обявяването на търг за предпроектно проучване на газовия хъб „Балкан“

Предстои обявяване на обществена поръчка за предпроектно проучване по проекта за изграждане на газоразпределителен център в България (хъб „Балкан“). Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“.

В средата на февруари Европейската комсия одобри предоставянето на „Булгартрансгаз“ на 920 хил. евро (половината от предвидената обща стойност) за изготвянето на детайлно предпроектно проучване по проекта за Газов Хъб „Балкан”.
 
„В рамките на това предпроектно проучване ние ще искаме да бъдат развити всички възможни варианти за доставка на природен газ през България от различни източници. В това число, за да бъдем в крак с последните проекти в региона, ние сме предложили в рамките на това предпроектно проучване да бъде изследвана възможността за доставка на природен газ с входна точка границата Турция – България и изходна – България – Сърбия, съобщи министърът.
 
Министър Петкова припомни, че през миналата година във Варна бе организирана инвеститорска конференция, в рамките на която бе изложена идеята за изграждане на газоразпределителен център. По думите й именно проявеният инвеститорски интерес е провокирал и обявяването на обществената поръчка.
 
Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точният бизнес модел и ще оцени рисковете от изпълнението на проекта, ще даде възможност да се финализира регулаторната рамка и структурата на неговото финансиране.

publics.bg

Може да харесате още...