pixel

Преносима ВЕЦ замества зарядното

Преносима ВЕЦ замества зарядното

Пазарът предлага доста устройства, с помощта на които батерията на телефона или таблета може да бъде съживена в походни условия. Някои използват енергията на слънцето, за други трябва огън или вятър. Създателите на Blue Freedom са подходили към проблема по друг начин. Те са конструирали компактна водноелектрическа станция, която се побира във всяка раница и се нуждае единствено от течаща вода.

Най-малката ВЕЦ в света разполага с 5-ватово генераторче и вградена батерия с капацитет 5 000 mAh. Blue Freedom се справя безпроблемно със зареждането на няколко преносими устройства.

В реката или поточето се потапя само турбината с лопатките, а “базата”, към която се включва телефонът или таблетът, остава на брега. Вградената батерия попълва капацитета си за 3-4 часа при скорост на водния поток от 1.2 м/с, а Apple iPhone 6 се зарежда са около час-два.

Амплитудата на безопасните работни температури е доста широка – от 5 до 40 градуса по Целзий. Диаметърът на Blue Freedom е 20 см, а теглото – 400 грама. Цената при предварителна поръчка е $219.

fakti.bg

Може да харесате още...