pixel

През юли се планира първа копка на хранилището за ядрени отпадъци

През юли се планира първа копка на хранилището за ядрени отпадъци

Скоро ще заработи и съоръжение за изгаряне на ниско радиоактивния боклук на АЕЦ „Козлодуй“

След значително забавяне заради обжалване, за юли се планира да започне строежът на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци от дейността на АЕЦ „Козлодуй“, чийто първи етап на изграждане се финансира с близо 72 млн. евро от Международния фонд „Козлодуй“. Това съобщи пред журналисти Дилян Петров, директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО), което ще е оператор на съоръжението.

Проектът е получил разрешителни за строеж от регионалното министерство и от Агенцията за ядрено регулиране и ако няма обжалване от страна на засегнатите общини край Козлодуй, първата копка ще бъде на правена през юли, посочи той.

Изпълнител на строежа ще е немската компания „Нюкем Текнолоджи“, с която преди година бе подписан договор за изграждане на обекта, за който се наложи изработване на нова екооценката и обществено обсъждане, което забави допълнително и без това изостаналия с графиците проект. Първоначалните намерения бяха хранилището да влезе в експлоатация през 2015 г. Сега този срок е изместен за 2021 г.

Бъдещото хранилище ще приема отпадъците от ежедневната работа на ядрената централа като предпазни средства и облекла или използвани инструменти. За намаляване на обема на предназначените за депониране в него ниско и средно радиоактивни отпадъци в АЕЦ „Козлодуй“ са изградени цех за раздробяване и съоръжение за изгарянето им – т. нар. плазмотрон.

Извършени са проби как работят, но с конвенционални отпадъци. Сега от ядрения регулатор ще се иска разрешение да се извършат проби за работа с радиоактивни отпадъци. Очаква се такива да се направят след няколко месеца и двете съоръжения за заработят, с което обемът на предназначените за погребване ядрени отпадъци от дейността на АЕЦ „Козлодуй“ ще намалят с 80 процента.

mediapool.bg

Може да харесате още...