pixel

Природният газ остава най-изгодната енергийна алтернатива и с новата цена

Природният газ остава най-изгодната енергийна алтернатива и с новата цена

След решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за промяна на цената на синьото гориво от 1 юли 2011 година природният газ остава най-изгодната алтернатива за енергийните нужди на българските домакинства и индустрия в сравнение с електроенергията, мазута и нафтата за отопление.
Тъй като цената за крайните потребители на “Овергаз” е двукомпонентна – състои се от цената на природния газ, който компанията купува от “Булгаргаз” ЕАД, и от цената за разпределение и снабдяване, която “Овергаз” не променя, корекцията на цената на газа за клиентите на компанията е не 4,71%, а средно 3,6%, което означава 3 десети от стотинката (0,3 стотинки). Така от началото на второто полугодие домакинствата, които избраха синьото гориво за отопление и битови нужди, ще плащат 10,5 стотинки за киловатчас енергия, произведена с природен газ.

 За сравнение: електроенергията ще струва 16,1 стотинки за изразходван киловатчас. В промишлеността и обществения сектор газът също остава най-конкурентоспособната алтернатива. Промишлените производства, административните и общински сгради ще плащат средно между 8,4 и 10 стотинки за киловатчас енергия в зависимост от индивидуалния си тарифен план. Ако бяха решили да продължат да ползват мазут или нафта за своите нужди, в момента те щях да плащат съответно 15,4 стотинки и 21,7 стотинки за киловатчас енергия.

КРОСС

Може да харесате още...