pixel

Приватизират Газпром и Роснефт до 10 г.

Приватизират Газпром и Роснефт до 10 г.

Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов не изключва възможността за по-нататъшна приватизация на Газпром и Роснефт през идните 7-10 години.

Той заяви това в интервю за радио „Ехото на Москва“, дадено в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Разбира се, че могат“, каза той в отговор на въпрос дали компаниите могат да бъдат приватизирани в период до 7-10 години. По думите му това е логично и важно, стига само да бъдат приватизирани разумно.

Междувременно стана ясно, че чистите проходи на Газпром от продажба на газ през първото тримесечие на 2017 година са се свили с 6 процента на годишна основа до 1,008 трилиона рубли (15,8 милиарда евро по текущия курс – бел. ред.). Това се посочва във финансовия отчет на газовия холдинг, цитиран от ТАСС.

При продажбите към Европа и други страни показателят е спаднал с 10 на сто до 593,879 милиарда рубли (9,39 милиарда евро). Това се обяснява главно с понижението на средните цени в рубли (включително акцизите и митата) с 20 процента, което обаче е било частично компенсирано от растеж на продадените обеми с 13 процента или със 7,5 милиарда кубични метра.

Нетните приходи от продажба на синьо гориво за страните от бившия Съветски съюз са намалели с 13 процента до 102,135 милиарда рубли (1,6 милиарда евро). И тук като причина се посочва спад в средните цени – с 23 процента, компенсиран отчасти от повишение на обемите с 15 процента или с 1,6 милиарда кубични метра. При вътрешните продажби е отчетено увеличение от 7 процента до 312,255 милиарда рубли (4,9 милиарда евро).

dir.bg

Може да харесате още...